Nacionalna nedelja promocije dojenja 2023. godini

„OMOGUĆIMO DOJENJE-NAPRAVIMO RAZLIKU ZA ZAPOSLENE RODITELJE!
Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se 40.nedelje u godini, što simbolično predstavlja trajanje trudnoće, a ove godine to je od 02- 09.10. godine i to pod sloganom “Omogućimo dojenje na random mestu.”
Dojenje predstavlja najzdraviji, najjednostavniji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje novorođenčeta za pravilnom ishranom.
Majčino mleko potpuno je prilagođeno potrebi deteta, dojenjem se stvara posebna veza između novorođenčeta i majke što stvara zdravu podlogu za emocionalni, fizički i psihički razvoj deteta.
Za majku ono znači zadovoljstvo i prevenciju mnnogih bolesti. Ono što moramo znati je da dojenje nije samo odgovornost same žene, zaštita, promocija i podrška dojenju je i odgovornost porodice pre svega, ali i odgovornost celokupne zajednice.
Posebno je važna podrška zaposlenim majkama koje moraju da se brzo vrate na radno mesto posle porođaja i kojima bi trebalo omogućiti dojenje na radnom mestu.
U okviru ove nedelje, ali i svake nedelje u godini patronažne sestre Doma zdravlja svojim radom kroz patronažne posete trudnicama i porodiljama, ali u okviru Škole roditeljstva zajedno sa pedijatrom, ginekologom, stomatologom i psihologom pružaju podršku ženama da doje svoju decu.
Ove nedelje kroz Školu roditeljsva organizovali smo u okviru radionice i edukativni, ali i zabavni deo gde su trudnice i njihovi partneri uživali u keteringu i neobaveznoj razmeni iskustava. Zajedničkim radom i velikom podrškom svim majkama mi zajednički treba da podržimo dojenje i na taj način postavimo zdrave temelje za naše buduće generacije.