Национална недеља промоције дојења 2023. години

„ОМОГУЋИМО ДОЈЕЊЕ-НАПРАВИМО РАЗЛИКУ ЗА ЗАПОСЛЕНЕ РОДИТЕЉЕ!
Национална недеља промоције дојења обележава се 40.недеље у години, што симболично представља трајање трудноће, а ове године то је од 02- 09.10. године и то под слоганом “Омогућимо дојење на рандом месту.”
Дојење представља најздравији, најједноставнији и најекономичнији начин да се обезбеди задовољење новорођенчета за правилном исхраном.
Мајчино млеко потпуно је прилагођено потреби детета, дојењем се ствара посебна веза између новорођенчета и мајке што ствара здраву подлогу за емоционални, физички и психички развој детета.
За мајку оно значи задовољство и превенцију мнногих болести. Оно што морамо знати је да дојење није само одговорност саме жене, заштита, промоција и подршка дојењу је и одговорност породице пре свега, али и одговорност целокупне заједнице.
Посебно је важна подршка запосленим мајкама које морају да се брзо врате на радно место после порођаја и којима би требало омогућити дојење на радном месту.
У оквиру ове недеље, али и сваке недеље у години патронажне сестре Дома здравља својим радом кроз патронажне посете трудницама и породиљама, али у оквиру Школе родитељства заједно са педијатром, гинекологом, стоматологом и психологом пружају подршку женама да доје своју децу.
Ове недеље кроз Школу родитељсва организовали смо у оквиру радионице и едукативни, али и забавни део где су труднице и њихови партнери уживали у кетерингу и необавезној размени искустава. Заједничким радом и великом подршком свим мајкама ми заједнички треба да подржимо дојење и на тај начин поставимо здраве темеље за наше будуће генерације.