Светски дан борбе против шећерне болести

Широм света 14. новембра обележава се овај значајан датум, јер је шећерна болест данас раширена попут епидемије, пре свега због модерног начина живота. Сваки дан, а посебно на овај датум сви заједно покушавамо да подигнемо свест о важности превенције хроничних незаразних болести, јер сам човек поштујући здраве стилове живота у многоме може утицати на то.
Шећерна болест је данас болест од које болује преко 700 000 људи и прети водећи узрок умирања у Србији. На жалост, врло велики број је радно активно становништво,али и деца. Процењује се са у свету свака десета особа има дијабетес, већина дијабетес типа 2.
Најважније је знати препознати симптоме дијабетеса, а то су:
-учестало мокрење
-повећана жеђ
-појачана глад, често праћена губитком килограма
-успореност и конфузија
Шта ми морамо предузети:
1. развијати правилне навике још од детињства: правилна исхрана, физичка активност, довољно сна, избегавати дуван, алкохол…
2. редовно контролисати ниво шећера у крви, ићи редовно на лекарске прегледе
3. подизати свест о томе колико је озбиљна боест дијабетес и како тешке компликације може дати ако се не приџавамо савета
Ускладу са са свим горе наведеним желећи да скренемо пажњу јавности, Дом здравља је организовао базар здравља у Гргуревцима. Становништво је могло контролисати ниво шећера, холестерола и триглицерида у крви, измерити крвни притисак, урадити екг и добити савет од лекара и савете нутриционисте.