Nacionalni dan bez duvanskog dima

 „365 DANA BEZ DUVANSKOG DIMA!“

U  Srbiji se svake godine 31. januara obeležava „Nacionalni dan bez duvanskog dima“. Tog dana  javnost još glasnije upozorava na štetnost duvanskog dima i njegovo prisustvo svuda oko nas.

Ono što moramo znati je da duvanski dim:

1.povećava rizik za nastanak i pogoršanje kardio-vaskularnih bolesti (bolesti srca i krvnih sudova)

2.povećava rizik za nastanak, ali i pogoršanje već postojećih bolesti disajnih puteva

3.izaziva brojne maligne bolesti,pre svega karcinom pluća

4.povećava rizik za oboljevanje od Kovida i pogoršava zdravstveno stanje obolelih od te bolesti

U  svetu puši više od milijardu ljudi, a veliki broj su i pasivni pušači, izloženi duvanskom dimu bez svoje volje. U našoj zemlji 36%punoletnog stanovništva puši, što je zabrinjavajuće. U populaciji učenika 11% njih su pušači, a 82,6%njih je samo kupilo cigarete, bez ikakvih ograničenja. Među mladima, njih 61% su izloženi duvanskom divu u zatvorenim javnim prostorima, a broj dece koja su izložena duvanskom dimu u svojim porodicama je takođe nezanemarljiv.

Pušenje se smatralo samo lošom navikom, ali Svetska zdravstvena organizacija je  proglasila da pušenje nije porok već zavisnost, a da prestanak pušenja nije samo stvar volje pojedninca, već da je pušaču potrebna pomoć stručnjaka. Javne  zdravstvene kampanje ističu važnost odvikavanja od pušenja i stvaranje okruženja bez duvanskog dima, kroz predavanja, radionice, zdravstvene izložbe  i bazare zdravlja.

Zato Dom zdravlja  Sremska Mitrovica, u radu sa pojedincima, poštujući sve protivepidemijske mere, svakodnevno kroz individualni zdravstveno-vaspitni rad, sa populacijom svih starosnih grupa, ukazuje na značaj stvaranja zdravih životnih navika i promenu postojećih, ako ugrožavaju zdravlje naših pacijenata.