Eвропска недеља превенције карцинома грлића материце

Дом здравља Сремска Митровица, и то Поливалентна патронажна служба и Служба за здравствену заштиту жена, у сарадњи са Градском управом за здравствену и социјалну заштиту, Заводом за јавно здравље и Црвеним крстом, организовао је  низ превентивних активности (поштујући све мере противепидемијске мере) у месним заједницама,  Градском удружењу пензионера, Диспанзеру за жене и на јавним местима, у којима су учествовале жене свих старосних доби. Кампања   је имала за циљ да се подсети  појединац и заједница да могу да допринесу смањењу  глобалног оптерећења малигним болестима.

Према подацима Светске здравствене организације, сваке године у свету оболи око 500000 жена, умре око  230000. Србија је високо на листи земаља са обољевањем и стопом смртности од ове болести. Старосна граница жена оболелих од карцинома грлића материце годинама се помера према млађим старосним групама. Низак ниво свести о томе колико је важно редовно ићи на превентивне прегледе код изабраног гинеколога и колико жена може да учини тим кораком, говори у прилог томе да активно треба радити на ширењу знања.

Избор здравих стилова живота и одговарајуће коришћење  здравствених услуга, пре свега кроз превентивне прегледе, у склопу националних програма превенције и раног откривања рака, прави је начин да се смањи ризик од оболевања. Планиране промотивно едукативне активности усмерене су ка информисању становништва о препознавању раних симптома и знака малигних болести и њиховом оснаживању да преузму одговорност за сопствено здравље и да се на време јаве лекару ради контроле здравља, ране дијагностике и правовременог лечења. Такође је веома важно борити се  против митова, дезинформација и заблуда, у вези са малигним болестима, јер одлагање и избегавање раног откривања, адекватног лечења и неге, доводи до лошијег исхода по здравље. Неопходно је оснажити читаву заједницу, како би се креирало јавно мњење против дискриминације људи оболелих од малигних болести, како на радном месту, тако и у здравственом систему, као и у читавом друштву.

КАРЦИНОМ ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ ЈЕ ИЗЛЕЧИВ, АКО СЕ ОТКРИЈЕ НА ВРЕМЕ!

РЕДОВНИ ПРЕГЛЕДИ ДАЋЕ НАМ ШАНСУ ДА ГА ОТКРИЈЕМО И ПОБЕДИМО!

ТО ДА ЛИ ЋЕТЕ СЕ ЈАВИТИ НА ПРЕГЛЕД, ЗАВИСИ САМО ОД ВАС!