Национални дан без дуванског дима

 „365 ДАНА БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА!“

У  Србији се сваке године 31. јануара обележава „Национални дан без дуванског дима“. Тог дана  јавност још гласније упозорава на штетност дуванског дима и његово присуство свуда око нас.

Оно што морамо знати је да дувански дим:

1.повећава ризик за настанак и погоршање кардио-васкуларних болести (болести срца и крвних судова)

2.повећава ризик за настанак, али и погоршање већ постојећих болести дисајних путева

3.изазива бројне малигне болести,пре свега карцином плућа

4.повећава ризик за обољевање од Ковида и погоршава здравствено стање оболелих од те болести

У  свету пуши више од милијарду људи, а велики број су и пасивни пушачи, изложени дуванском диму без своје воље. У нашој земљи 36%пунолетног становништва пуши, што је забрињавајуће. У популацији ученика 11% њих су пушачи, а 82,6%њих је само купило цигарете, без икаквих ограничења. Међу младима, њих 61% су изложени дуванском диву у затвореним јавним просторима, а број деце која су изложена дуванском диму у својим породицама је такође незанемарљив.

Пушење се сматрало само лошом навиком, али Светска здравствена организација је  прогласила да пушење није порок већ зависност, а да престанак пушења није само ствар воље поједнинца, већ да је пушачу потребна помоћ стручњака. Јавне  здравствене кампање истичу важност одвикавања од пушења и стварање окружења без дуванског дима, кроз предавања, радионице, здравствене изложбе  и базаре здравља.

Зато Дом здравља  Сремска Митровица, у раду са појединцима, поштујући све противепидемијске мере, свакодневно кроз индивидуални здравствено-васпитни рад, са популацијом свих старосних група, указује на значај стварања здравих животних навика и промену постојећих, ако угрожавају здравље наших пацијената.