Evropska nedelja prevencije karcinoma grlića materice

Dom zdravlja Sremska Mitrovica, i to Polivalentna patronažna služba i Služba za zdravstvenu zaštitu žena, u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, Zavodom za javno zdravlje i Crvenim krstom, organizovao je  niz preventivnih aktivnosti (poštujući sve mere protivepidemijske mere) u mesnim zajednicama,  Gradskom udruženju penzionera, Dispanzeru za žene i na javnim mestima, u kojima su učestvovale žene svih starosnih dobi. Kampanja   je imala za cilj da se podseti  pojedinac i zajednica da mogu da doprinesu smanjenju  globalnog opterećenja malignim bolestima.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svake godine u svetu oboli oko 500000 žena, umre oko  230000. Srbija je visoko na listi zemalja sa oboljevanjem i stopom smrtnosti od ove bolesti. Starosna granica žena obolelih od karcinoma grlića materice godinama se pomera prema mlađim starosnim grupama. Nizak nivo svesti o tome koliko je važno redovno ići na preventivne preglede kod izabranog ginekologa i koliko žena može da učini tim korakom, govori u prilog tome da aktivno treba raditi na širenju znanja.

Izbor zdravih stilova života i odgovarajuće korišćenje  zdravstvenih usluga, pre svega kroz preventivne preglede, u sklopu nacionalnih programa prevencije i ranog otkrivanja raka, pravi je način da se smanji rizik od obolevanja. Planirane promotivno edukativne aktivnosti usmerene su ka informisanju stanovništva o prepoznavanju ranih simptoma i znaka malignih bolesti i njihovom osnaživanju da preuzmu odgovornost za sopstveno zdravlje i da se na vreme jave lekaru radi kontrole zdravlja, rane dijagnostike i pravovremenog lečenja. Takođe je veoma važno boriti se  protiv mitova, dezinformacija i zabluda, u vezi sa malignim bolestima, jer odlaganje i izbegavanje ranog otkrivanja, adekvatnog lečenja i nege, dovodi do lošijeg ishoda po zdravlje. Neophodno je osnažiti čitavu zajednicu, kako bi se kreiralo javno mnjenje protiv diskriminacije ljudi obolelih od malignih bolesti, kako na radnom mestu, tako i u zdravstvenom sistemu, kao i u čitavom društvu.

KARCINOM GRLIĆA MATERICE JE IZLEČIV, AKO SE OTKRIJE NA VREME!

REDOVNI PREGLEDI DAĆE NAM ŠANSU DA GA OTKRIJEMO I POBEDIMO!

TO DA LI ĆETE SE JAVITI NA PREGLED, ZAVISI SAMO OD VAS!