29. septembar – Svetski dan srca

„SRCEM UPOZNAJ SRCE!“

Dom zdravlja Sremska Mitrovica, i to Polivalentna patronažna služba je i ove godine, u saradnji sa Zavodom za Javno zdravlje, obeležila ovaj značajan datum, organizujući Bazar zdravlja u Martincima. Stanovništvo je moglo da kontroliše krvni pritisak, šećer i holesterol u krvi, uradi EKG  i dobije savet lekara.

Na to, da svaki dan pričamo o ovome, obavezuje činjenica da u svetu svake godine od bolesti srca i krvnih sudova umre 18,6 miliona ljudi, a prognozira se da će taj broj do 2030. biti i 23 miliona.

Žene češće umiru od ovih bolesti 54, 1%, dok muškarci čine 45, 9%.

Tokom prošle 2022. godine, u Srbiji je od ovih bolesti umrlo preko 51 000 ljudi. Bolesti srca i krvnih sudova, vodeći su uzrok umiranja u Srbiji, a možemo sami mnogo učiniti da utičemo na faktore rizika za nastanak ovih bolesti.

Preko 70% srčanih udara javlja se u kući pacijenta, zato je važno prepoznati znake istog. Srčani udar čine:

1.jak bol iza grudne kosti-u vidu stezanja i probadnja, traje više od pola sata i širi se u levu ruku, bradu ili lopaticu

2.otežano disanje, kratak dah i strah za svoj život

3.malaksalost, muka, povraćanje

Odmah iza srčanog udara, po učestalosti je i moždani udar. Znaci moždanog udara su:

1.oduzetost jedne strane lica, ruke, noge

2.otežan govor i konfuzija

3.teškoće sa vidom i otežano kretanje

4.jaka glavobolja, mogući gubitak svesti.

Osim što moramo prepoznati ove znake, jako je važno da znamo šta su faktori rizika i šta možemo sami učiniti da sprečimo ove bolesti.

Najmanje 80% faktora rizika su: pušenje, nepravilna ishrana, fizička neaktivnost, stres.

Zato svaki pojedinac, menjajući svoje životne navike, ali i redovnim lekarskim kontrolama , može uticati na to da se spreči nastanak bolesti srca i krvnih sudova. Odgovornost za zdravlje našeg srca je samo naša! Svi zajedno, utičući na stvaranje pravilnih životnih navika, još od najranijih životnih dobi, sa više smeha, a manje stresa, možemo „svim srcem“ pomoći našem zdravlju!