29. септембар – Светски дан срца

„СРЦЕМ УПОЗНАЈ СРЦЕ!“

Дом здравља Сремска Митровица, и то Поливалентна патронажна служба је и ове године, у сарадњи са Заводом за Јавно здравље, обележила овај значајан датум, организујући Базар здравља у Мартинцима. Становништво је могло да контролише крвни притисак, шећер и холестерол у крви, уради ЕКГ  и добије савет лекара.

На то, да сваки дан причамо о овоме, обавезује чињеница да у свету сваке године од болести срца и крвних судова умре 18,6 милиона људи, а прогнозира се да ће тај број до 2030. бити и 23 милиона.

Жене чешће умиру од ових болести 54, 1%, док мушкарци чине 45, 9%.

Током прошле 2022. године, у Србији је од ових болести умрло преко 51 000 људи. Болести срца и крвних судова, водећи су узрок умирања у Србији, а можемо сами много учинити да утичемо на факторе ризика за настанак ових болести.

Преко 70% срчаних удара јавља се у кући пацијента, зато је важно препознати знаке истог. Срчани удар чине:

1.јак бол иза грудне кости-у виду стезања и пробадња, траје више од пола сата и шири се у леву руку, браду или лопатицу

2.отежано дисање, кратак дах и страх за свој живот

3.малаксалост, мука, повраћање

Одмах иза срчаног удара, по учесталости је и мождани удар. Знаци можданог удара су:

1.одузетост једне стране лица, руке, ноге

2.отежан говор и конфузија

3.тешкоће са видом и отежано кретање

4.јака главобоља, могући губитак свести.

Осим што морамо препознати ове знаке, јако је важно да знамо шта су фактори ризика и шта можемо сами учинити да спречимо ове болести.

Најмање 80% фактора ризика су: пушење, неправилна исхрана, физичка неактивност, стрес.

Зато сваки појединац, мењајући своје животне навике, али и редовним лекарским контролама , може утицати на то да се спречи настанак болести срца и крвних судова. Одговорност за здравље нашег срца је само наша! Сви заједно, утичући на стварање правилних животних навика, још од најранијих животних доби, са више смеха, а мање стреса, можемо „свим срцем“ помоћи нашем здрављу!