Jun – Nacionalni mesec mentalnog zdravlja

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, na inicijativu Republičke stručne komisije za mentalno zdravlje, donelo je odluku da se mesec  jun proglasi “Nacionalnim mesecom mentalnog zdravlja“.

„Mentalno zdravlje je stanje blagostanja u kome osoba ostvaruje i koristi svoje sposobnosti i potencijale, može da se nosi sa  stresorima svakodnevnog života, radi produktivno i doprinosi društvu.“

Zato je mentalno zdravlje jedan od prioriteta zdravlja, s obzirom koliko opterećenje u zdravstvenom, socijalnom i ekonomskom smislu, uzrokuju mentalni poremećaji. Pred današnjim čovekom su brojni izazovi u očuvanju zdravlja, što u toku svakodnevnih životnih opterećenja, što u toku pandemije koja još uvek traje. Zajedničkim zdravstveno-vaspitnim aktivnostima, koje su usmerene na promociju, očuvanje i unapređenje zdravlja, Dom zdravlja i to Polivalentna-patronažna služba, u saradnji sa Zavodom za Javno zdravlje i Gradskom upravom organizovali su mnogobrojne aktivnosti. Stanovnici  Sremske Mitrovice su u svim Mesnim zajednicama mogli kontrolisati krvni pritisak i šećer u krvi, ali i dobiti edukativni materijal i kroz razgovor upoznati se sa značajem očuvanja mentalnog zdravlja. Bili smo i u Šašincima, Laćarku i Salašu Noćajskom. Mentalno zdravlje je u svim sredimama podjednako važno i svaki čovek je pred velikim izazovima današnjeg društva.

U borbi  za očuvanje našeg zdravlja, bilo fizičkog ili mentalnog, moramo učestvovati svi, počevši od svakog pojedinca, jer je zdrav čovek osnova svakog društva.