Јун – Национални месец менталног здравља

Министарство здравља Републике Србије, на иницијативу Републичке стручне комисије за ментално здравље, донело је одлуку да се месец  јун прогласи “Националним месецом менталног здравља“.

„Ментално здравље је стање благостања у коме особа остварује и користи своје способности и потенцијале, може да се носи са  стресорима свакодневног живота, ради продуктивно и доприноси друштву.“

Зато је ментално здравље један од приоритета здравља, с обзиром колико оптерећење у здравственом, социјалном и економском смислу, узрокују ментални поремећаји. Пред данашњим човеком су бројни изазови у очувању здравља, што у току свакодневних животних оптерећења, што у току пандемије која још увек траје. Заједничким здравствено-васпитним активностима, које су усмерене на промоцију, очување и унапређење здравља, Дом здравља и то Поливалентна-патронажна служба, у сарадњи са Заводом за Јавно здравље и Градском управом организовали су многобројне активности. Становници  Сремске Митровице су у свим Месним заједницама могли контролисати крвни притисак и шећер у крви, али и добити едукативни материјал и кроз разговор упознати се са значајем очувања менталног здравља. Били смо и у Шашинцима, Лаћарку и Салашу Ноћајском. Ментално здравље је у свим средимама подједнако важно и сваки човек је пред великим изазовима данашњег друштва.

У борби  за очување нашег здравља, било физичког или менталног, морамо учествовати сви, почевши од сваког појединца, јер је здрав човек основа сваког друштва.