Светска недеља дојења

„ИСТУПИ ЗА ДОЈЕЊЕ – ЕДУКУЈ И ПОДРЖИ“

Светска недеља дојења се сваке године обележава у првој недељи августа, како би се повећало знање и свест о значају и предностима дојења.

Ове године, кампања има за циљ:

1.да информише људе о њиховој улози у подршци дојењу

2.да учврсти позитивне ставове о дојењу

3.да ангажује све карике у ланцу подршке дојењу

4.да подстакне родну равноправност у области социјалне заштите, како би се унапредило дојење

Оно што сви морамо знати је да је дојење најздравији, најједноставнији и најекономичнији начин да се задовољи потреба новорођенчета за правилном исхраном. Састав и количина мајчиног млека, у потпуности су прилагођени узрасту и потреби детета. Многобројне су предности дојења и здравље мајке-превенција карцинома, остеопорозе, емоционална смиреност и многе друге. Дојењем се, такође, учвршћује нераскидива веза између мајке и новорођенчета и ствара потпуно здрава основа за сваки вид развоја будућег човека. Зато је подршка мајкама, у садашњим условима, све већег притиска од стране различитих млечних формула, од изузетног значаја. Традиционално, прва линија подршке мора бити породица, али учешће мора узети цела заједница, на челу са здравственим радницима.

Медицинске сетре Диспанзера за здравствену заштиту жена и патронажне сестре су, заједно са лекарима тим који ће пружити подршку и омогућити женама да изаберу прави начин исхране и помоћи им у савладавању препрека са којима се ове жене сусрећу. Зато смо заједно обележили ову недељу дојења, свакодневном подршком приликом патронажних посета и посета трудница Диспанзеру за здравствену заштиту жена. Кроз индивидуални и групни здравствено-васпитни рад, упознали смо жене са предностима дојења и где могу потражити и добити свакодневну подршку у одлуци да доје своју децу.

СВИ ЗАЈЕДНО МОРАМО ОМОГУЋИТИ ДА СЕ НАПРАВЕ ПРАВИ ИЗБОРИ И ДА НАШЕ БУДУЋЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ СТАСАЈУ НА ЗДРАВИМ ОСНОВАМА, ИЗРАСТАЈУЋИ У ЗДРАВЕ И ЗАДОВОЉНЕ ЉУДЕ!