Превентивни преглед коже

У здравственим амбулантама у Мачванској Митровици, Лаћарку, Мартинцима и Кузмину обављени су бесплатни превентивни прегледи коже. Прегледи су били намењени превасходно пољопривредницима, због њихове интензивне изложености сунцу и штетном „UV“ зрачењу, али такође и свом осталом заинтересованом становништву.
Петар Самарџић, заменик градоначелнице, захвалио се Удружењу дерматовенеролога Србије који су у склопу кампање Еуромеланома изабрали Сремску Митровицу за обављање прегледа коже, који за циљ имају превенцију и рано дијагностиковање карцинома коже. Како је рекао Самарџић, последње две године, због пандемије изазване вирусом COVID-19, дерматолошки прегледи су били ускраћени, услед бројних ограничења. Стога су дермоскопски прегледи од великог значаја, не само за пољопривреднике на које је стављен фокус, већ и за сво остало становништо. Прегледи су били омогућени свима, без обзира на пол, узраст и без обзира да ли имају здравствену књижицу.
У четири здравствене амбуланте укупно је извршено око 250 прегледа, од чега је 10% било за ексцизију на ВМА. Проф. др Даница Тиодоровић, национални координатор Еуромеланома у Србији и потпредседник Удружењa дерматовенеролога Србије рекла је да је после само 70 прегледа у Мачванској Митровици дијагностиковано пет малигних лезија које се морају скинути, од тога два меланома у најранијој фази, три базоцелуларна карцинома, један карцином и један атипичан младеж који се може уклонити. Ови пацијетни ће бити контактирани и након узимања упута од доктора опште праксе, промене ће бити уклоњене у дневној болници ВМА. Тиодоровић је истакла да је управо то доказ колико је важна рана дијагностика као и едукација становништва о заштити, нагласивши да су и млађе особе подложне обољевању.