Sida – edukacijom sprečimo bolest

Dom zdravlja Sremska Mitrovica – Polivalentna patronažna služba, u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvenu  i socijalnu zaštitu, obeležili  su  Svetski dan borbe protiv  HIVA-a, koji se po Kalendaru Javnog zdravlja obeležava 1.12.svake godine.

Uz poštovanje propisanih epidemioloških mera  pacijenti koji su učestvovali u ovoj akciji, mogli su kontrolisati krvni pritisak, šećer u krvi i kroz zdravstveno-vaspitni rad naučiti o SIDI ili AIDS-u.

SIDA je bolest modernog doba. Ona je polno prenosiva bolest koja obolelog vodi u progresivni gubitak imunog sistema. Prenosi se seksualnim putem, putem krvi, putem porođaja i trudnoće. Povećan rizik naravno imaju osobe sa promiskuitetnim ponašanjem, odnosno čestom promenom seksualnih partnera, narkomani … U svetu je obolelo oko 31.3 miliona odraslih, 2.1 milion dece. U Srbiji, prema poslednjim podacima ima oko 1.489 obolelih.

Lek za ovu bolest ne postoji! Zato je prevencija jedini lek!

Sa njom se mora početi od detinjstva, usvajajući pozitivne navike i stavove u vezi sa promiskuitetnim ponašanjem, odnosu prema drogama…

Zato svi zajedno, na čelu sa zdravstvenim, obrazovnim i ustanovama gradske uprave, počevši u porodici, moramo raditi na njenoj prevenciji!