Сида – едукацијом спречимо болест

Дом здравља Сремска Митровица – Поливалентна патронажна служба, у сарадњи са Градском управом за здравствену  и социјалну заштиту, обележили  су  Светски дан борбе против  ХИВА-а, који се по Календару Јавног здравља обележава 1.12.сваке године.

Уз поштовање прописаних епидемиолошких мера  пацијенти који су учествовали у овој акцији, могли су контролисати крвни притисак, шећер у крви и кроз здравствено-васпитни рад научити о СИДИ или АИДС-у.

СИДА је болест модерног доба. Она је полно преносива болест која оболелог води у прогресивни губитак имуног система. Преноси се сексуалним путем, путем крви, путем порођаја и трудноће. Повећан ризик наравно имају особе са промискуитетним понашањем, односно честом променом сексуалних партнера, наркомани … У свету је оболело око 31.3 милиона одраслих, 2.1 милион деце. У Србији, према последњим подацима има око 1.489 оболелих.

Лек за ову болест не постоји! Зато је превенција једини лек!

Са њом се мора почети од детињства, усвајајући позитивне навике и ставове у вези са промискуитетним понашањем, односу према дрогама…

Зато сви заједно, на челу са здравственим, образовним и установама градске управе, почевши у породици, морамо радити на њеној превенцији!