Шећерна болест – болест модерног друштва

Дом здравља Сремска Митровица, у сарадњи са Градском управом за здравствену  и социјалну заштиту је  у  просторијама Месне заједнице “Сава“ обележио  Светски дан борбе против шећерне болести, који се по Календару Јавног здравља обележава 14.11. сваке године.

Уз поштовање прописаних епидемиолошких мера становници насеља могли су контролисати крвни притисак,шећер у крви и кроз здравствено-васпитни рад научити о шећерној болести, како је препознати и спречити.

Шећерна болест је хронична метаболичка болест, настала као последица модерних стилова живота. У свету је оболело више од 415 милиона људи, а у Србији више од 6.7% становништва. Оболевају сви старосни узрасти, па и деца.

Компликације су многобројне: на крвним судовима, бубрезима, очима.. У садашњим епидемиолошким условима оне су наравно и чешће.

Борба против шећерне болести мора почети од најраније животне доби стицањем правилних животних навика (исхрана, физичка активност…) и у њој мора учествовати цео друштвени систем са здравственим установама и јединицама локалне самоуправе на челу.