Svetski dan borbe protiv raka 04.02.2024.

U svetu je evidentan porast broja obolelih od raka,bez obzira na pol i uzrast stanovništva.
U Srbiji svake godine od raka oboli oko 40 000 ljudi, a bitku sa ovom bolešću izgubi gotovo polovina. Na žalost, populacija koja oboljeva je sve mlađa, a karcinom se javlja i kod dece.
Ako se pacijent javi u početnim stadijumima bolesti, rak je često izlečiv. U porastu je oboljevanje od karcinoma debelog creva, dojke i pluća. Rak pluća je najčešće dijagnostikovan kod muškaraca, a rak dojke kod žena.
Ono što je važno znati je da se između 30 i 50 % karcinoma može sprečiti primenom preventivnih mera i eliminacijom faktora rizika.
Prevencija oboljevanja, ali i rano otkrivanje raka mora biti naša zajednička borba, u koju moraju biti uključeni svi nivoi društva, radeći na tome da se edukacija podigne na što veći nivo, ali i da pristupačnost zdravstvene zaštite (redovni skrininzi pre svega) bude sveobuhvatna.
Dom zdravlja, u saradnji sa Zavodom za Javno zdravlje je organizovao Bazare zdravlja (kontrola krvnog pritiska, šećera u krvi, savet lekara) u mesni zajednicama „Matije Huđi“ i „Slobodan Bajič Paja“, ali i u svom svakodnevnom radu, kroz individualni rad, obeležio ovaj važan datum.