365 дана без дувана

31.ЈАНУАР –НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНА

У Србији се сваке године, традиционално обележава Национални дан без дувана 31.јануара.
Сваке године услед употребе дувана у свету умре 8 милиона људи од тога најмање милион непушача, изложених дуванском диму.
Дуван делује на цео организам пре свега срце и крвне судове изазива малигне болести, али и погоршава многобројне примарне болести.
Према истраживањима, у Србији 26,5% становништва пуши, међутим, оно што је забрињавајуће је да су се на тржишту појавили нови никотински производи који су врло популарни код деце школског узраста. (загревани дувански производи, наргиле,..)
Мере контроле дувана, као што су забрањена употреба у затвореним просторима, на јавном месту, отварање телефонске линије за одвикавање од пушења, забрана продаје цигарета малолетницима, али и едукација од раних животних доби, имају за циљ да се употреба дувана и дуванских производа смањи.
Ове мере треба спроводити свакодневно доследно и без изузетака да би смо добили одговарајуће резултате и смањили штетан утицај дувана на наше нове генерације пре свега, а онда и на целокупно становништво.
Дом здравља је у сарадњи са Заводом за Јавно здравље предавањем у Основној школи“Бошко Павковљевић-Пинки“, обележио овај важан датум, као и у свакодневном раду са становништвом свих старосних група, указујући на штетност дувана.