Светски дан борбе против рака 04.02.2024.

У свету је евидентан пораст броја оболелих од рака,без обзира на пол и узраст становништва.
У Србији сваке године од рака оболи око 40 000 људи, а битку са овом болешћу изгуби готово половина. На жалост, популација која обољева је све млађа, а карцином се јавља и код деце.
Ако се пацијент јави у почетним стадијумима болести, рак је често излечив. У порасту је обољевање од карцинома дебелог црева, дојке и плућа. Рак плућа је најчешће дијагностикован код мушкараца, а рак дојке код жена.
Оно што је важно знати је да се између 30 и 50 % карцинома може спречити применом превентивних мера и елиминацијом фактора ризика.
Превенција обољевања, али и рано откривање рака мора бити наша заједничка борба, у коју морају бити укључени сви нивои друштва, радећи на томе да се едукација подигне на што већи ниво, али и да приступачност здравствене заштите (редовни скрининзи пре свега) буде свеобухватна.
Дом здравља, у сарадњи са Заводом за Јавно здравље је организовао Базаре здравља (контрола крвног притиска, шећера у крви, савет лекара) у месни заједницама „Матије Хуђи“ и „Слободан Бајич Паја“, али и у свом свакодневном раду, кроз индивидуални рад, обележио овај важан датум.