365 dana bez duvana

31.JANUAR –NACIONALNI DAN BEZ DUVANA

U Srbiji se svake godine, tradicionalno obeležava Nacionalni dan bez duvana 31.januara.
Svake godine usled upotrebe duvana u svetu umre 8 miliona ljudi od toga najmanje milion nepušača, izloženih duvanskom dimu.
Duvan deluje na ceo organizam pre svega srce i krvne sudove izaziva maligne bolesti, ali i pogoršava mnogobrojne primarne bolesti.
Prema istraživanjima, u Srbiji 26,5% stanovništva puši, međutim, ono što je zabrinjavajuće je da su se na tržištu pojavili novi nikotinski proizvodi koji su vrlo popularni kod dece školskog uzrasta. (zagrevani duvanski proizvodi, nargile,..)
Mere kontrole duvana, kao što su zabranjena upotreba u zatvorenim prostorima, na javnom mestu, otvaranje telefonske linije za odvikavanje od pušenja, zabrana prodaje cigareta maloletnicima, ali i edukacija od ranih životnih dobi, imaju za cilj da se upotreba duvana i duvanskih proizvoda smanji.
Ove mere treba sprovoditi svakodnevno dosledno i bez izuzetaka da bi smo dobili odgovarajuće rezultate i smanjili štetan uticaj duvana na naše nove generacije pre svega, a onda i na celokupno stanovništvo.
Dom zdravlja je u saradnji sa Zavodom za Javno zdravlje predavanjem u Osnovnoj školi“Boško Pavkovljević-Pinki“, obeležio ovaj važan datum, kao i u svakodnevnom radu sa stanovništvom svih starosnih grupa, ukazujući na štetnost duvana.