Nacionalne nedelje zdravlja usta i zuba “Čuvam svoje zube, ponosim se osmehom”

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” sa mrežom zavoda za javno zdravlje i Stomatološkim fakultetom u Beogradu od 15.5. do 21.5.2023. obeležava XXXIII Nedelju zdravlja usta i zuba. Nosioci i koordinatori aktivnosti na nivou okruga su instituti i zavodi za javno zdravlje, a za teritoriju svake opštine stomatološke službe Domova zdravlja.
Ove godine Nedelja zdravlja usta i zuba se obeležava pod sloganom “Čuvam svoje zube, ponosim se osmehom” i ima za cilj da naglasi značaj oralnog zdravlja za opšte zdravlje i za svakodnevne aktivnosti kao što su ishrana, govor i smeh.
Preporuke za očuvanje oralnog zdravlja nisu usmerene samo na značaj održavanja adekvatne oralne higijene i redovnih poseta stomatologu, već obuhvataju i preporuke za smanjenje unosa šećera, bezbedno fizičko okruženje u cilju prevencije povreda zuba kao i smanjenje ili prestanak konzumiranja alkohola i pušenja.
Stomatološka služba Doma zdravlja Sremska Mitrovica je u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje i ove godine dala svoj doprinos aktivnim učešćem u obeležavanju ovog događaja.
U saradnji sa Predškolskom ustanovom “Pčelica” Sremska Mitrovica organizovana su predavanja i radionice čiji su učesnici bila deca uzrasta 5-6 godina.
Ovaj uzrast karakteriše nicanje prvih stalnih zuba i visoki rizik za pojavu ranog karijesa stalnih zuba.
Pravilno održavanje oralne higijene kao i pravilna ishrana u ovom periodu je od suštinskog značaja za smanjenje rizika za nastanak karijesa,što je bio cilj naše zajedničke aktivnosti.
Tokom predavanja i radionica,koje su organizovane na Odeljenju za preventivnu i dečju stomatologiju Stomatološke službe, deca su imala priliku da nauče koji su faktori koji dovode do nastanka zubnog karijesa, kao i o značaju pravilnog i redovnog održavanja oralne higijene i pravilne ishrane.
Praktični deo radionice je obuhvatao prikaz pravilnog pranja zuba na modelu zuba, da bi deca nakon prebojavanja zubnog plaka u stomatološkoj stolici, sami sebi četkali zube u cilju učenja pravilne tehnike. Na ovaj način deca kroz zabavu i veselu atmosferu shvataju značaj oralnog zdravlja i privikavaju se na ambijent stomatološke ordinacije.
U radionici su učestvovale tri predškolske grupe iz vrtića “Bubamara” i “Maslačak”.
Na ovaj način je 71 dete predškolskog uzrasta prošlo detaljnu obuku pravilnog pranja zuba.
Zaključak: pored godišnjeg plana preventivnog delovanja koji obuhvata predavanja, preventivne, sistematske i ciljane preglede dece koja pohađaju osnovne i srednje škole na teritoriji Sremska Mitrovica, Nedelju zdravlja usta i zuba smo posvetili radu sa decom predškolskog uzrasta u periodu povećanog rizika za nastanak karijesa.