Националне недеље здравља уста и зуба “Чувам своје зубе, поносим се осмехом”

Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” са мрежом завода за јавно здравље и Стоматолошким факултетом у Београду од 15.5. до 21.5.2023. обележава XXXIII Недељу здравља уста и зуба. Носиоци и координатори активности на нивоу округа су институти и заводи за јавно здравље, а за територију сваке општине стоматолошке службе Домова здравља.
Ове године Недеља здравља уста и зуба се обележава под слоганом “Чувам своје зубе, поносим се осмехом” и има за циљ да нагласи значај оралног здравља за опште здравље и за свакодневне активности као што су исхрана, говор и смех.
Препоруке за очување оралног здравља нису усмерене само на значај одржавања адекватне оралне хигијене и редовних посета стоматологу, већ обухватају и препоруке за смањење уноса шећера, безбедно физичко окружење у циљу превенције повреда зуба као и смањење или престанак конзумирања алкохола и пушења.
Стоматолошка служба Дома здравља Сремска Митровица је у сарадњи са Заводом за јавно здравље и ове године дала свој допринос активним учешћем у обележавању овог догађаја.
У сарадњи са Предшколском установом “Пчелица” Сремска Митровица организована су предавања и радионице чији су учесници била деца узраста 5-6 година.
Овај узраст карактерише ницање првих сталних зуба и високи ризик за појаву раног каријеса сталних зуба.
Правилно одржавање оралне хигијене као и правилна исхрана у овом периоду је од суштинског значаја за смањење ризика за настанак каријеса,што је био циљ наше заједничке активности.
Током предавања и радионица,које су организоване на Одељењу за превентивну и дечју стоматологију Стоматолошке службе, деца су имала прилику да науче који су фактори који доводе до настанка зубног каријеса, као и о значају правилног и редовног одржавања оралне хигијене и правилне исхране.
Практични део радионице је обухватао приказ правилног прања зуба на моделу зуба, да би деца након пребојавања зубног плака у стоматолошкој столици, сами себи четкали зубе у циљу учења правилне технике. На овај начин деца кроз забаву и веселу атмосферу схватају значај оралног здравља и привикавају се на амбијент стоматолошке ординације.
У радионици су учествовале три предшколске групе из вртића “Бубамара” и “Маслачак”.
На овај начин је 71 дете предшколског узраста прошло детаљну обуку правилног прања зуба.
Закључак: поред годишњег плана превентивног деловања који обухвата предавања, превентивне, систематске и циљане прегледе деце која похађају основне и средње школе на територији Сремска Митровица, Недељу здравља уста и зуба смо посветили раду са децом предшколског узраста у периоду повећаног ризика за настанак каријеса.