Међународни дан физичке активности

Светска здравствена организација у циљу постизања свести о значају редовне физичке активности сваке године 10. маја обележава међународни дан физичке активности.

Традиционално у нашој земљи овај дан се обележава под слоганом „Кретањем до здравља“. Поред правилне исхране, редовних лекарских контрола, неговања позитивних животних навика и физичка активност је један од најважнијих фактора за очување здравља. Физичка активност је кретање тела која доводи до потрошње енергије (сагоревање калорија) она је на жалост у нашем друштву и то у свим старосним групама недовољно заступљена. Одрасли треба да упражњавају 150 минута умерене физичке активности или 75 минута интезивне, а деца најмање 60 минута. Оно што можемо урадити је:

  • Повећати број часова физичког васпитања
  • Мотивисати децу на дружење и игру са децом
  • Организовати додатне физичке активности
  • Едуковати становништво о значају физичке активности

Дом здравља Сремска Митровица у сарадњи са својим партнерима организовао је активности за децом Основне школе „Добросав Радосављевић Народ“ у Мачванској Митровици, али и са одраслима у Засавици II.

Заједнички циљ свих нас био је да створимо и подржимо позитиван став према физичкој активности и укажемо на њен утицај на физичко, емоционално и психичко здравље човека.