Međunarodni dan fizičke aktivnosti

Svetska zdravstvena organizacija u cilju postizanja svesti o značaju redovne fizičke aktivnosti svake godine 10. maja obeležava međunarodni dan fizičke aktivnosti.

Tradicionalno u našoj zemlji ovaj dan se obeležava pod sloganom „Kretanjem do zdravlja“. Pored pravilne ishrane, redovnih lekarskih kontrola, negovanja pozitivnih životnih navika i fizička aktivnost je jedan od najvažnijih faktora za očuvanje zdravlja. Fizička aktivnost je kretanje tela koja dovodi do potrošnje energije (sagorevanje kalorija) ona je na žalost u našem društvu i to u svim starosnim grupama nedovoljno zastupljena. Odrasli treba da upražnjavaju 150 minuta umerene fizičke aktivnosti ili 75 minuta intezivne, a deca najmanje 60 minuta. Ono što možemo uraditi je:

  • Povećati broj časova fizičkog vaspitanja
  • Motivisati decu na druženje i igru sa decom
  • Organizovati dodatne fizičke aktivnosti
  • Edukovati stanovništvo o značaju fizičke aktivnosti

Dom zdravlja Sremska Mitrovica u saradnji sa svojim partnerima organizovao je aktivnosti za decom Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević Narod“ u Mačvanskoj Mitrovici, ali i sa odraslima u Zasavici II.

Zajednički cilj svih nas bio je da stvorimo i podržimo pozitivan stav prema fizičkoj aktivnosti i ukažemo na njen uticaj na fizičko, emocionalno i psihičko zdravlje čoveka.