Mart mesec-borbe protiv raka

Prema poslednjim podacima SZO obolevanje ljudi od raka je u stalnom porastu. Godine 2020. broj obolelih bio je 19,3 miliona a broj umrlih 9,9 miliona.
Jedan od pet muškaraca, a jedna od šest žena će tokom života oboleti od raka. Kod muškaraca je u porastu rak debelog creva i rak pluća, a kod žena to su rak dojke i grlića materice.
Na žalost, oboljeva sve mlađa populacija.
Gotovo polovina registrovanog oboljevanja je u Aziji, a u Evropi je 22,8% registrovanih slučajeva. Srbija je na veoma visokom mestu po broju obolelih, ali i broju umrlih od ovih bolesti.
Prevencija malignih bolesti ima ogroman javnozdravstveni potencijal, jer se na dve trećine faktora rizika koji dovode do oboljevanja može uticati. To su: pušenje, prekomerna telesna težina, fizička neaktivnost, konzumiranje alkohola, preterano izlaganje sunčevom zračenju, infekcijama…
Nove smernice SZO upućuju nas na fokusiranje na rano dijagnostikovanje i lečenje malignih bolesti, pa u Srbiji imamo Nacionalne skrininge za rano otkrivanje raka(skrining na karcinom dojke, debelog creva ,grlića materice).
Stoga, zadatak zdravstvenog sistema je da te skrininge učini dostupnima, a zadatak nas svakog pojedinačno je da iskoristimo tu mogućnost i redovno se kontrolišemo!
Zbog toga je u martu mesecu Dom zdravlja organizovao niz zdravstveno-vaspitnih aktivnosti u Mesnim zajednicama u Sremskoj Mitrovici, ali smo bili i u Ležimiru i Sremskoj Rači, gde su građani mogli kontrolisati krvni pritisak, šećer u krvi i trigliceride. Takođe, mogli su dobiti savete o značaju redovnih kontrola i zdravih stilova života za njihovo zdravlje, ali i zdravlje cele naša zajednice.