Март месец-борбе против рака

Према последњим подацима СЗО оболевање људи од рака је у сталном порасту. Године 2020. број оболелих био је 19,3 милиона а број умрлих 9,9 милиона.
Један од пет мушкараца, а једна од шест жена ће током живота оболети од рака. Код мушкараца је у порасту рак дебелог црева и рак плућа, а код жена то су рак дојке и грлића материце.
На жалост, обољева све млађа популација.
Готово половина регистрованог обољевања је у Азији, а у Европи је 22,8% регистрованих случајева. Србија је на веома високом месту по броју оболелих, али и броју умрлих од ових болести.
Превенција малигних болести има огроман јавноздравствени потенцијал, јер се на две трећине фактора ризика који доводе до обољевања може утицати. То су: пушење, прекомерна телесна тежина, физичка неактивност, конзумирање алкохола, претерано излагање сунчевом зрачењу, инфекцијама…
Нове смернице СЗО упућују нас на фокусирање на рано дијагностиковање и лечење малигних болести, па у Србији имамо Националне скрининге за рано откривање рака(скрининг на карцином дојке, дебелог црева ,грлића материце).
Стога, задатак здравственог система је да те скрининге учини доступнима, а задатак нас сваког појединачно је да искористимо ту могућност и редовно се контролишемо!
Због тога је у марту месецу Дом здравља организовао низ здравствено-васпитних активности у Месним заједницама у Сремској Митровици, али смо били и у Лежимиру и Сремској Рачи, где су грађани могли контролисати крвни притисак, шећер у крви и триглицериде. Такође, могли су добити савете о значају редовних контрола и здравих стилова живота за њихово здравље, али и здравље целе наша заједнице.