Nacionalni dan bez duvanskog dima

„Svaka cigareta škodi!“

U  Srbiji se svake godine 31.01. obeležava „Nacionalni dan bez duvanskog dima“. Tog dana  javnost još glasnije upozorava na štetnost duvanskog dima i njegovo prisustvo svuda oko nas.

Bez obzira na to, svake godine u našoj zemlji, prevremeno umre oko 15 000 ljudi zbog posledica pušenja.

Oko 36%punoletnog stanovništva puši, što je zabrinjavajuće.

U populaciji učenika 11% njih su pušači, a 82,6% njih je samo kupilo cigarete bez ikakvih ograničenja.

Veliki je spisak bolesti koje su posledica konzumiranja cigareta ili nekih drugih sredstava (nargila, elektronska cigareta…) koje su u našem društvu posebno u mlađoj populaciji sve popularniji.

Pušenje se smatralo samo lošom navikom, ali Svetska zdravstvena organizacija je  proglasila da pušenje nije porok već zavisnost, a da prestanak pušenja nije samo stvar volje pojedninca već da je pušaču potrebna pomoć stručnjaka. Javne  zdravstvene kampanje ističu važnost odvikavanja od pušenja i stvaranje okruženja bez duvanskog dima kroz predavanja, radionice, zdravstvene izložbe  i bazare zdravlja.

Zato Dom zdravlja  Sremska Mtrovica u radu sa pojedincima radom u grupi kroz predavanja i u saradnji sa svojim partnerima populaciji svih svih starosnih grupa, ukazuje na značaj stvaranja zdravih životnih navika i promenu postojećih , ako ugrožavaju zdravlje naših pacijenata.

Tako je, organizovano niz predavanja u Osnovnoj školi u Laćarku sa učenicima starijih razreda s ciljem da im se ukaže na štetnost duvanskog dima, ali i svih drugih sredstava koja se danas konzumiraju.