Европска недеља превенције карцинома грлића материце

Трећа недеља јануара 16.01.-20.01.2023.
Дом здравља је у сарадњи са Заводом за Јавно здравље и Градском управом, организовао и ове године здравствено-васпитну активност у просторијама Скупштине града Сремске Митровице, са циљем да укаже на пораст броја оболелих од карцинома грлића материце и значај вакцинације ХПВ вакцином у превенцији ове болести.
Према подацима СЗО сваке године у свету оболи око 500 000 жена, а умре њих 230 000. Србија је на веома високом месту по броју оболелих, али и броја умрлих од карцинома грлића материце.
Низак ниво свести о томе колико је значајно редовно ићи на превентивне прегледе код изабраног лекара и вакцинисати се против ХПВ инфекције, која је познати узрочник карцинома грлића материце, карцинома ануса, усне дубље и других врста карцинома говори у прилог томе да морамо активно радити на подизању здравствене културе нашег становништва.
Избор здравих стилова живота и одговарајуће коришћење здравствене заштите у склопу Националних скрининга на карцином који су бесплатни и доступни у Републици Србији, као и вакцинација ХПВ вакцином која је такође сада бесплатна и доступна, водећи су начини на се ухватимо у „коштац“ са карциномом.
Морамо здравствене услуге  на свим нивоима учинити доступнима, указати на њихов значај, борити се против разних митова и заблуда јер свако одлагање ових активности корак је даље од здравља нашег становништва.
Зато, сви здравствени радници на челу са службама које се пре свега баве превентивом (Поливалентна патронажа, Диспанзер за заштиту деце предшколског и школског узраста, Диспанзер за здравствену заштиту жена) али и све друге службе наше установе свакодневним активностима раде на томе да промене свест појединца и да заједнички дођемо до истог циља:
СПРЕЧИМО НАСТАНАК БОЛЕСТИ И ОТКРИЈЕМО ЈЕ НА ВРЕМЕ!