Национални дан без дуванског дима

„Свака цигарета шкоди!“

У  Србији се сваке године 31.01. обележава „Национални дан без дуванског дима“. Тог дана  јавност још гласније упозорава на штетност дуванског дима и његово присуство свуда око нас.

Без обзира на то, сваке године у нашој земљи, превремено умре око 15 000 људи због последица пушења.

Око 36%пунолетног становништва пуши, што је забрињавајуће.

У популацији ученика 11% њих су пушачи, а 82,6% њих је само купило цигарете без икаквих ограничења.

Велики је списак болести које су последица конзумирања цигарета или неких других средстава (наргила, електронска цигарета…) које су у нашем друштву посебно у млађој популацији све популарнији.

Пушење се сматрало само лошом навиком, али Светска здравствена организација је  прогласила да пушење није порок већ зависност, а да престанак пушења није само ствар воље поједнинца већ да је пушачу потребна помоћ стручњака. Јавне  здравствене кампање истичу важност одвикавања од пушења и стварање окружења без дуванског дима кроз предавања, радионице, здравствене изложбе  и базаре здравља.

Зато Дом здравља  Сремска Мтровица у раду са појединцима радом у групи кроз предавања и у сарадњи са својим партнерима популацији свих свих старосних група, указује на значај стварања здравих животних навика и промену постојећих , ако угрожавају здравље наших пацијената.

Тако је, организовано низ предавања у Основној школи у Лаћарку са ученицима старијих разреда с циљем да им се укаже на штетност дуванског дима, али и свих других средстава која се данас конзумирају.