Evropska nedelja prevencije karcinoma grlića materice

Treća nedelja januara 16.01.-20.01.2023.
Dom zdravlja je u saradnji sa Zavodom za Javno zdravlje i Gradskom upravom, organizovao i ove godine zdravstveno-vaspitnu aktivnost u prostorijama Skupštine grada Sremske Mitrovice, sa ciljem da ukaže na porast broja obolelih od karcinoma grlića materice i značaj vakcinacije HPV vakcinom u prevenciji ove bolesti.
Prema podacima SZO svake godine u svetu oboli oko 500 000 žena, a umre njih 230 000. Srbija je na veoma visokom mestu po broju obolelih, ali i broja umrlih od karcinoma grlića materice.
Nizak nivo svesti o tome koliko je značajno redovno ići na preventivne preglede kod izabranog lekara i vakcinisati se protiv HPV infekcije, koja je poznati uzročnik karcinoma grlića materice, karcinoma anusa, usne dublje i drugih vrsta karcinoma govori u prilog tome da moramo aktivno raditi na podizanju zdravstvene kulture našeg stanovništva.
Izbor zdravih stilova života i odgovarajuće korišćenje zdravstvene zaštite u sklopu Nacionalnih skrininga na karcinom koji su besplatni i dostupni u Republici Srbiji, kao i vakcinacija HPV vakcinom koja je takođe sada besplatna i dostupna, vodeći su načini na se uhvatimo u „koštac“ sa karcinomom.
Moramo zdravstvene usluge  na svim nivoima učiniti dostupnima, ukazati na njihov značaj, boriti se protiv raznih mitova i zabluda jer svako odlaganje ovih aktivnosti korak je dalje od zdravlja našeg stanovništva.
Zato, svi zdravstveni radnici na čelu sa službama koje se pre svega bave preventivom (Polivalentna patronaža, Dispanzer za zaštitu dece predškolskog i školskog uzrasta, Dispanzer za zdravstvenu zaštitu žena) ali i sve druge službe naše ustanove svakodnevnim aktivnostima rade na tome da promene svest pojedinca i da zajednički dođemo do istog cilja:
SPREČIMO NASTANAK BOLESTI I OTKRIJEMO JE NA VREME!