Međunarodni dan fizičke aktivnosti

Svake godine 10. maja se obeleževa Međunarodni dan fizičke aktivnosti, pod sloganom “Kretanjem do zdravlja“. Tog dana,  javnosti se još glasnije ukazuje na značaj fizičke aktivnosti za zdravlje svakog pojedinca. Fizička aktivnost je svako kretanje tela koje dovodi do potrošnje energije.

Aktivnost kao što je: hodanje, vožnja bicikla, ples i mnoge druge čine da se osećate dobro, potrošite energiju i sprečite mnogobrojne bolesti, i to one koje su danas najrasprostranjenije-dijabetes, kardio-vaskularne bolesti, pa čak i neke vrste raka. Pritom, ona zahteva samo malo našeg truda i volje.

Prema preporukama SZO nedeljno treba da upražnjavamo najmanje  150 minuta umerene ili 75 minuta intezivne fizičke aktivnosti, naravno u sladu sa našim psiho-fizičkim stanjem organizma. Nedostatak fizičke aktivnosti danas je veliki zdravstveni problem, na žalost, u svim uzrasnim grupama, pa čak i kod dece. Zato celokupna zajednica, na čelu sa zdravstvenim radnicima, mora da svakog dana podseća na značaj fizičke aktivnosti za zdravlje populacije.

Dom zdravlja,Polivalentna patronažna služba u saradnji sa Gradskom upravom kroz predavanje i individualnu edukaciju je 10. Maja u mesnoj zajednici “22 avgust“ i u „Školi roditeljstva“ u prostorijama Patronažne službe obeležila ovaj značajan datum, gde smo ukazali na to da stepen fizičke aktivnosti zavisi samo od nas samih  i naše svesti o tome koliko je ona značajna.