Међународни дан физичке активности

Сваке године 10. маја се обележева Међународни дан физичке активности, под слоганом “Кретањем до здравља“. Тог дана,  јавности се још гласније указује на значај физичке активности за здравље сваког појединца. Физичка активност је свако кретање тела које доводи до потрошње енергије.

Активност као што је: ходање, вожња бицикла, плес и многе друге чине да се осећате добро, потрошите енергију и спречите многобројне болести, и то оне које су данас најраспрострањеније-дијабетес, кардио-васкуларне болести, па чак и неке врсте рака. Притом, она захтева само мало нашег труда и воље.

Према препорукама СЗО недељно треба да упражњавамо најмање  150 минута умерене или 75 минута интезивне физичке активности, наравно у сладу са нашим психо-физичким стањем организма. Недостатак физичке активности данас је велики здравствени проблем, на жалост, у свим узрасним групама, па чак и код деце. Зато целокупна заједница, на челу са здравственим радницима, мора да сваког дана подсећа на значај физичке активности за здравље популације.

Дом здравља,Поливалентна патронажна служба у сарадњи са Градском управом кроз предавање и индивидуалну едукацију је 10. Маја у месној заједници “22 август“ и у „Школи родитељства“ у просторијама Патронажне службе обележила овај значајан датум, где смо указали на то да степен физичке активности зависи само од нас самих  и наше свести о томе колико је она значајна.