Март-месец борбе против рака

Према последњим подацима из Светске здравствене организације, број оболелих од рака је премашио 19,3 милиона људи. Број умрлих у 2020.години био је 9,9 милиона.

Током живота, један од пет мушкараца, а једна од шест жена оболи од рака.

Рак плућа, рак дојке, и рак дебелог црева су водеће локализације рака у умирању. Код мушкараца рак плућа је најчешћи, за њим следе карцином простате и карцином дебелог црева. Код жена је то рак дојке, а за њим су  рак дебелог црева и рак плућа.

Чак 40% малигних болести можемо избећи једноставним мерама:

1.остављањем  пушења

2.ограниченим конзумирањем алкохола

3.здравом исхраном

4.ограниченим излагањем сунцу

5.повећањем физичке активности.

Нове смернице СЗО имају за циљ да повећају рано откривање рака и побољшају квалитет живота оболелих. У  Србији постоје Национални скрининзи за карцином  грлића материце, карцином дебелог црева и карцином дојке. Они подразумевају редовне гинеколошке прегледе са папа тестом, фоб тест и мамографију.

Дом здравља, Поливалентна патронажна служба, у сарадњи са  Градском управом, ЗЗЈЗ и Црвеним крстом организовале су низ активности поводом месеца борбе проти рака, у градској и сеоској средини. Посетили смо бројне месне заједнице где су становници могли контролисати крвни притисак, шећер у крви, холестерол и триглицериде, али и попричати са здравственим радницима и добити едукативни материјал.

Посетили смо неколико градски месних заједница: Кузмин, Равње и Велике Радинце.

Здравствено-васпитни рад о овој теми мора бити константан и морају бити укључене све сфере нашег друштва. Оболевање од рака је нешто са чиме се суочава све више људи и породица. Свест о томе колика је улога нас самих мора бити на што већем нивоу и на томе мора радити цело друштво! Сваки дан мора бити прожет овом борбом!