Mart-mesec borbe protiv raka

Prema poslednjim podacima iz Svetske zdravstvene organizacije, broj obolelih od raka je premašio 19,3 miliona ljudi. Broj umrlih u 2020.godini bio je 9,9 miliona.

Tokom života, jedan od pet muškaraca, a jedna od šest žena oboli od raka.

Rak pluća, rak dojke, i rak debelog creva su vodeće lokalizacije raka u umiranju. Kod muškaraca rak pluća je najčešći, za njim slede karcinom prostate i karcinom debelog creva. Kod žena je to rak dojke, a za njim su  rak debelog creva i rak pluća.

Čak 40% malignih bolesti možemo izbeći jednostavnim merama:

1.ostavljanjem  pušenja

2.ograničenim konzumiranjem alkohola

3.zdravom ishranom

4.ograničenim izlaganjem suncu

5.povećanjem fizičke aktivnosti.

Nove smernice SZO imaju za cilj da povećaju rano otkrivanje raka i poboljšaju kvalitet života obolelih. U  Srbiji postoje Nacionalni skrininzi za karcinom  grlića materice, karcinom debelog creva i karcinom dojke. Oni podrazumevaju redovne ginekološke preglede sa papa testom, fob test i mamografiju.

Dom zdravlja, Polivalentna patronažna služba, u saradnji sa  Gradskom upravom, ZZJZ i Crvenim krstom organizovale su niz aktivnosti povodom meseca borbe proti raka, u gradskoj i seoskoj sredini. Posetili smo brojne mesne zajednice gde su stanovnici mogli kontrolisati krvni pritisak, šećer u krvi, holesterol i trigliceride, ali i popričati sa zdravstvenim radnicima i dobiti edukativni materijal.

Posetili smo nekoliko gradski mesnih zajednica: Kuzmin, Ravnje i Velike Radince.

Zdravstveno-vaspitni rad o ovoj temi mora biti konstantan i moraju biti uključene sve sfere našeg društva. Obolevanje od raka je nešto sa čime se suočava sve više ljudi i porodica. Svest o tome kolika je uloga nas samih mora biti na što većem nivou i na tome mora raditi celo društvo! Svaki dan mora biti prožet ovom borbom!