Trgovina ljudima

  1. 17. i 18.4.2019. održan je u Sremskoj Mitrovici Trening koji je organizovala „ATINA“ Udruženje građana za borbu protiv trgovine ljudima i svih oblika rodno zasnovanog nasilja pod nazivom : „Lokalne zajednice u borbi protiv trgovine ljudima -od opasnosti do sigurnosti „, a za cilj je imao karakteristike, prepoznavanje, prijavljivanje i dokumentovanje slučajeva trgovine ljudima i namenjena je stručnoj javnosti iz oblasti :

ZDRAVLJA, OBRAZOVANJA, SOCIJALNE ZAŠTITE,POLICIJE,TUŽILAŠTVA.

Treningu su prisustvovali radnici Policije, Centra za socijalni rad, predstavnici lokalne samouprave, Tržišta rada, Zdravstva, Kancelarije za mlade.

Problem trgovine ljudima ili današnji moderni oblik ropstva, jedan je od najnehumanijih fenomena modernog društva. Uprkos političkim naporima, trgovina ljudima kao krivično delo i kršenje ljudskih prava je i dalje u porastu. Obim ove zastrašujuće eksploatacije je rasprostranjen i raznolik i pogađa žene, muškarce i decu širom sveta.

Žene su najčešće eksploatisane kroz: prinudnu prostituciju i brak; prinudni rad u poljoprivredi i industrijskom sektoru, rad u domaćinstvu. Muškarci su najčešće eksploatisani na gradilištima, u poljoprivvredi, u seks industriji., Deca i adolescenti se najčešće koriste za potrebe pornografije i prosjačenja. Za potrebe odstranjivanja ljudskih organa podjednako se trafikuju i muškarci i žene i deca.

Žrtve su uglavnom manje obrazovane, dolaze iz sredina gde su duboko ukorenjeni diskriminacija polova i diskriminacija na Tržištu rada.Često takve porodice karakteriše visok stepen nasilja. U poslednje vreme povećava se broj žrtava, koje potiču iz ovog regiona. Srbija zbog geografskog porekla, je zemlja tranzita, ali se takođe smatra zemljom destinacije i zemljom porekla žrtava trgovine ljudima.

Postoji mnogo načina kako možemo pomoći , a neki od njih su da budimo pažljivi, ako primetimo bilo šta što po našem mišljenju može biti u vezi sa trovinom ljudima i prijavimo na dežurni broj NVO „ATINA“ +381 61 63 84 071. I ako nismo sigurni, bolje je da pogrešimo nego da žrtva ostane u ropstvu.

Zato bi ključna reć bila INFORMISANOST.

Ovo je ozbiljan društveni preoblem koji traži kontinuiranu pažnju šire javnosti i svih struktura društva, a samo stalnim informisanjem moći ćemo da stanemo na put modernom ropstvu koje predstavlja sramotu savremenog društva.

                                                                                Socijalna radnica

                                                                                Lođinović Nada