Европска недеља превенције рака грлића материце

Европска недеља превенције рака грлића материце

Служба Дома здравља Поливалентна патронажа обележила је по календару Јавног здравља “Европску недељу превенције рака грлића материце“.

У  градском удружењу пензионера Сремска Митровица одржано је предавање на тему “Превенција малигних обољења“.    У месној заједници „Слободан Бајић Паја“ и здравственој станици у Манђелосу одржани су превентивни прегледи  контроле притиска и одређивање нивоа шећера у крви. Ове акције је посетило око 100 суграђана.

Рак грлића материце је друго по учесталости малигно обољење код жена, од којег оболи око пола милиона жена у свету сваке године. Чешће оболевају жене  у мање развијенијим срединама.

  • Најважнији фактор ризика за настајање овог карцинома је инфекција одређеним типовима хуманог папилома вируса.
  • Честа промена партнера и рано ступање у полне односе, што се доводи у везу са полним инфекцијама.
  • Пушење повећава ризик за настанак рака грлића материце

У Србији су донети Национални програми за скрининг рака грлића метерице, рака дојке и колоректалног рака, који би требало да у наредном периоду значајно смање оболевање и умирање од ових болести. Промоција здравих стилова живота и одговарајуће коришћење здравствених услуга кроз превентивне прегледе, у склопу националних програма превенције и раног отривања рака, прави је начин да се смањи ризик од оболевања.