Nacionalna nedelja promocije dojenja

U Dispanzeru na Savi Doma zdravlja Sremska Mitrovica Služba polivalentne patronaže obeležila je Nacionalnu nedelju promocije dojenja pod sloganom “Dojenje: temelj za  život“.

Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom. Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine. Sastav i količina majčinog mleka prilagođeni su uzrastu deteta i njegovim potrbama. Dojenje je ključni faktor preživljavanja, zdravlja i blagostanja odojčadi i majki. Osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete ostvaruje povezanost sa majkom, razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije.

Još tokom trudnoće naše sugrađanke pohađanjem Škole za trudnice stiču osnovna znanja o prednostima majčinog mleka u odnosu na drugu hranu. Nakon izlaska iz porodilišta, patronažne sestre pomažu mladim majkama u kućnim uslovima da savladaju teškoće koje mogu da se jave u prvim danima razvoja laktacije i podstiču ih da obezbede svom detetu najkvalitetniji obrok.

Promocija dojenja je konstantan proces i ona mora biti svakodnevna. Mi ćemo nastaviti kao i do sada, da insistiramo na najkvalitetnijem obroku za naše najmlađe, a to je upravo majčino mleko.