Национална недеља промоције дојења

У Диспанзеру на Сави Дома здравља Сремска Митровица Служба поливалентне патронаже обележила је Националну недељу промоције дојења под слоганом “Дојење: темељ за  живот“.

Дојење представља најједноставнији, најздравији и најекономичнији начин да се обезбеди задовољење потреба новорођенчета за правилном исхраном. Мајчино млеко је потреба сваког новорођенчета, одојчета и детета до навршене друге године. Састав и количина мајчиног млека прилагођени су узрасту детета и његовим потрбама. Дојење је кључни фактор преживљавања, здравља и благостања одојчади и мајки. Осим што задовољава потребу за храном, дете остварује повезаност са мајком, развој свих својих чула, постиже бољи психомоторни развој и развој интелигенције.

Још током трудноће наше суграђанке похађањем Школе за труднице стичу основна знања о предностима мајчиног млека у односу на другу храну. Након изласка из породилишта, патронажне сестре помажу младим мајкама у кућним условима да савладају тешкоће које могу да се јаве у првим данима развоја лактације и подстичу их да обезбеде свом детету најквалитетнији оброк.

Промоција дојења је константан процес и она мора бити свакодневна. Ми ћемо наставити као и до сада, да инсистирамо на најквалитетнијем оброку за наше најмлађе, а то је управо мајчино млеко.