HISPA – Udruženje za hipertenziju, prevenciju infarkta i moždanog udara

U prostorijama Centra za prevenciju Doma zdravlja Sremska Mitrovica 2.7.2018. održana je promocija programa HISPA čije udruženje se prvenstveno bavi uočavanjem faktora rizika odgovornih za razvoj komplikacija kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti i tretmanom hipertenzije. Cilj je sprečavanje nastanka posledica nepravilnog lečenja poput infarkta srca i moždanog udara. Kroz multidisciplinarni, integrisan i personolizovani pristup i kontinuirano praćenje osoba sa prisutnim faktorima rizika poput, pušenja, hiperlipoproteinemije, gojaznosti, dijabetesa, neadekvatne fizičke aktivnosti mogu se umanjiti rizici, sprečiti komplikacije i redukovati fatalni ishodi.
Hipertenzija kao hronična nezarazna bolest prisutna je kod oko 40% populacije, odgovorna je za 4,4% invaliditeta, a čak 30% hipertoničara razvija terminalnu bubrežnu slabost. Češće se javlja kod starijih osoba, a kada se dijagnostikuje samo oko 17% obolelih ima regulisanu hipertenziju. Hipertenzija je u 13% slučajeva razlog za fatalni ishod.
Zbog svega toga treba je što pre dijagnostikovati , započeti lečenje i kontinuirano pratiti pacijenta i njegove pridružene bolesti i na vreme intervenisati. Dom zdravlja Sremska Mitrovica je 63 ustanova koja postaje deo HISPA porodice. Delatnost udruženje, njegovu misiju i viziju prisutnima je predstavio prof. dr Nebojša Tasić, kardiolog, predsednik HISPA udruženja inače zaposlen u IKVB Dedinje u Beogradu. Na skupu je govorio i specijalista kardiolog Opšte bolnice Sremska Mitrovica dr Nikola Ivanović koordinator HISPA za Srem koji je istakao da u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica već 4 godine postoji baza pacijenata koji se kontinuirano prate kroz različite HISPA programe. Sastanku su prisustvovali direktor Doma zdravlja dr Miroslava Ševo specijalista opšte medicine, zamenik direktora Doma zdravlja dr Daniel Babić specijalista opšte medicine, načelnik opšte medicije dr Adil Elhag specijalista opšte medicine, predstavnici lokalne samouprave opštine Sremska Mitrovica, lokalni mediji, mnogobrojne kolege medicinske sestre – tehničari i lekari. Učešće u radu koji će biti organizovan pri Centru za prevenciju moći će da uzmu sve zainteresovane, motivisane i agilne stručno osposobljene kolege lekari i medicinski tehničari. Delujmo pravovremeno, kontinuirano, konkretno, interaktivno, multidiciplinarno obezbedimo uspešno lečenje hipertenzije i sprečimo njene komlikacije.