ХИСПА – Удружење за хипертензију, превенцију инфаркта и можданог удара

У просторијама Центра за превенцију Дома здравља Сремска Митровица 2.7.2018. одржана је промоција програма ХИСПА чије удружење се првенствено бави уочавањем фактора ризика одговорних за развој компликација кардиоваскуларних и цереброваскуларних болести и третманом хипертензије. Циљ је спречавање настанка последица неправилног лечења попут инфаркта срца и можданог удара. Кроз мултидисциплинарни, интегрисан и персонолизовани приступ и континуирано праћење особа са присутним факторима ризика попут, пушења, хиперлипопротеинемије, гојазности, дијабетеса, неадекватне физичке активности могу се умањити ризици, спречити компликације и редуковати фатални исходи.
Хипертензија као хронична незаразна болест присутна је код око 40% популације, одговорна је за 4,4% инвалидитета, а чак 30% хипертоничара развија терминалну бубрежну слабост. Чешће се јавља код старијих особа, а када се дијагностикује само око 17% оболелих има регулисану хипертензију. Хипертензија је у 13% случајева разлог за фатални исход.
Због свега тога треба је што пре дијагностиковати , започети лечење и континуирано пратити пацијента и његове придружене болести и на време интервенисати. Дом здравља Сремска Митровица је 63 установа која постаје део ХИСПА породице. Делатност удружење, његову мисију и визију присутнима је представио проф. др Небојша Тасић, кардиолог, председник ХИСПА удружења иначе запослен у ИКВБ Дедиње у Београду. На скупу је говорио и специјалиста кардиолог Опште болнице Сремска Митровица др Никола Ивановић координатор ХИСПА за Срем који је истакао да у Општој болници Сремска Митровица већ 4 године постоји база пацијената који се континуирано прате кроз различите ХИСПА програме. Састанку су присуствовали директор Дома здравља др Мирослава Шево специјалиста опште медицине, заменик директора Дома здравља др Даниел Бабић специјалиста опште медицине, начелник опште медиције др Адил Елхаг специјалиста опште медицине, представници локалне самоуправе општине Сремска Митровица, локални медији, многобројне колеге медицинске сестре – техничари и лекари. Учешће у раду који ће бити организован при Центру за превенцију моћи ће да узму све заинтересоване, мотивисане и агилне стручно оспособљене колеге лекари и медицински техничари. Делујмо правовремено, континуирано, конкретно, интерактивно, мултидициплинарно обезбедимо успешно лечење хипертензије и спречимо њене комликације.