Умереност у јелу и пићу

Празнични дани увек се повезују с препуним столом укусне хране и колача, забавама и прославама и конзумирањем већих количина алкохола него што је уобичајено. Све то има за последицу болове у желуцу, горушицу и друге пробавне сметње и неминовно гомилање килограма. Зато у зимским данима и око празника, посебно треба пазити на исхрану.
У време празника, доказано је, да заправо једемо и кад нисмо гладни, једемо где год дођемо, све морамо да пробамо, рецепти муњевито круже, од „миксера до миксера“ и наравно колачи, колачи, колачи….. А о печењу и сармицама да и не говоримо !! Пробајући сва та јела, и приликом припреме и у гостима, претворимо сваки наш дан, од раног јутра, у непрегледан низ, композицију у којој се смењују различита јела и пића, најчешће високо калорична – шећери, масноће, брашно. Међутим, то не можемо спречити и заиста би било радикално и „окрутно“ саветовати одрицање од празничних деликатеса, прибегавању некој од дијета у данима кад је сервирање великих количина хране у домовима али и свуда, нормална појава. Како да себи помогнемо, а да при том поштујемо празничну традицију и за столом не изазивамо посебну пажњу.Препун сто увек нам нуди нешто што можемо изабрати, калоријски нас не оптерећује, можемо себи приуштити, а да при том остајемо своји и не нарушавамо атмосферу. Наиме, по правилу сви отприлике знамо калоријске вредности појединих намирница, или једноставније знамо која „храна дебља а која не“, и придржавајући се тог правила и начела, можемо одабрати и комбиновати намирнице и „бројати“ калорије, онако тихо у себи. Одлучивши ипак, да је на првом месту здравље, јер сви знамо последице преједања као што су болови у желуцу, осећај тежине, лоша пробава, киселина, надимање, тромост, осећај умора – умањићемо могућу штету придржавајући се правила, као што су:- не прескачите доручак, без обзира што је тај дан кухиња „у погону од јутра до сутра“; – чаша воде на таште, лагани оброк по избору (око 9 сати) и ритуали ваше јутарње кафе и чаја морају остати – на тај начин смањићете унос већих количина хране тј. калорија!
– увек имајте припремљено воће и поврће – на дохват руке. Јабука нека увек буде припремљена. Банана у припреми уколико планирамо ране јутарње активности (трчање на пијацу, гужве у продавницама и сл.!) . Обавезно у фрижидеру неко јело од свежег поврћа (нпр. салата) или лагано кувано поврће као додатак оброку!!!
– баш ових дана истрајте у томе да примењујете правило редовних оброка, поготово ако то нисте чинили током године – доручак, ручак (најбоље би било од 13-15 х), међуоброк (око 17 х) и вечера нека буду обавезни, уз контролу количина!!
– колико год је могуће, не користите аутомобил, већ покушајте да сваки дан ходате (брзо) бар 30 минута.
– Приуштите себи омиљену храну али само 1-2 залогаја (знамо да један колач има исти укус као 3 или 5). Одвојите један тренутак, седите, опустите се и уживајте у укусу и мирису приликом жвакања тог залогаја. Ако већ одлучимо да пробамо неке колаче, нека то буду минималне количине и то до подне или најкасније до 17 сати, јер телесном активношћу потрошићемо додатне калорије које смо узели у тим намирницама. Мала количина омиљене хране омогућиће вам да се осећате срећно, и да немате осећај да се нечега лишавате!!
– избегавајте високо калорична, газирана и заслађена безалкохолна пића, јер она у просеку по чаши (2 дл) садрже од 100 кцал на више, а састоје се од „празних калорија“ које нам неће дати енергију, већ ће отићи у – поткожну маст!
– приликом припремања намирница увек дајте предност заменама које ће умањити калоријску вредност намирнице, нпр. колачи на бази воћа, кремови без маргарина, рогач уместо чоколаде, у смесе од ораха додавати и замене ради смањења количина које су калоријске, у свему смањити количине шећера, предјела резати на мање или врло танке комадиће, сарме правити мање, уз главна јела сервирати обавезно пар врста салата, обавезно у фрижидеру имати неку воћну салату, печеном месу одстранити кожицу, одвојити масноће, пећи на врло малим количинама масти или уља, храну сервирати у мањим порцијама, више врста хране на столу итд.
– повећати конзумацију нискомасних јогурта, киселог млека, сурутке јер те су намирнице богате калцијумом, а уједно подстичу метаболизам и разградњу масноћа, а повољно делују на нашу цревну флору.
– избегавајте да једете само зато да једете и што вам је храна при руци. Пробање хране нека буде у минималним количинама. Задужите укућане да Вам у таквим приликама буду од помоћи !!!
– пијте течност, рано ујутру млаку воду са кашичицом меда и мало лимуна, а током дана обичну воду, или неки чај по вашем укусу!!

Опрезно с алкохолом !! Врло је важно регулисати количину алкохола. Не само да би спречили пијанство него и с аспекта унесених калорија. Алкохол је пун калорија и смањује контролу над уносом хране. Алкохол успорава метаболизам што ће довести до накупљања више калорија него што их можете потрошити. Ваше расположење требало би бити повезано са вашим карактером и друштвом у којем се налазите, а не количином унесеног алкохола. Да би спречили претерану конзумацију алкохола између два пиће можете узети чашу минералне или обичне воде.
Треба избегавати и газирана пића и пића с кофеином јер надражују желудац, погодују настанку горушице, побуђују нервни систем и доводе до нервозе и несанице.
Врло је важно не дехидрирати. Иако звучи банално понекад у зимским месецима изгубимо навику пијења довољне количине течности што је и даље важно за наш организам.

Закључак:
У овом месецу, месецу одлука, ништа не смемо одлучивати напречац. Јер, ако смо целе године имали неколико килограма више, имаћемо их и пар дана пре Нове године и Божића.
Зато, уз све замке које нам нуде празници, наша мудрост је у одлуци да будемо умерени у свему – а посебно у јелу и пићу!!