Годишњи одмор

На одмор увек крећемо здрави и верујемо да ћемо се такви и вратити, али повреде и прехладе се не могу баш увек избећи. Због тога лекари препоручују да се на одмор понесу препарати за прву помоћ. За мале незгоде, опекотине од сунца, сунчаницу, огреботине, ранице, убоде оса, пчела, медуза и друге неугодности или болести, повећану температуру или инфекцију морамо бити посебно припремљени када идемо на годишњи одмор.
Због тога је најбоље да се на море понесу неки основни препарати за прву помоћ који се могу купити у свакој апотеци и без рецепта.
Садржај ваше “Путујуће апотеке” зависи превасходно од вашег
здравственог стања, старости, нацина и трајања путовања а наравно и од изабране дестинације. Ако путујете у земље са тропском климом или било где где постоји епидемија заразних болести, распитајте се о обавезној и превентивној вакцинацији, лековима а обавезно се побрините и за одговарајуће здравствено осигурање које можете користити у земљи у коју путујете ако се нешто закомпликује.

Лекови и остале ствари које би требало да буду обавезан садржај ваше торбе за годишњи одмор:

1. У СЛУЧАЈУ ВИСОКЕ ТЕМПЕРАТУРЕ, ГЛАВОБОЉЕ, ЗУБОБОЉЕ труднице, дојиље и особе са гастроинтестиналним проблемима треба да понесу парацетамол таблете. Уколико не спадате у ове групе можете да понесете парацетамол или Бруфен таблете. За децу понети парацетамол и Бруфен сируп. Понесите са собом топломер.

2. ЗА УЈЕДЕ ИНСЕКАТА ИЛИ АЛЕРГИЈЕ, треба понети нешто од крема/лекова за алергију – Фенерган крем, Елоцом крем а ако је реакција бурна, ако се јави осип по телу, увек треба понети Цларитин сируп или таблете.

3. ПРОТИВ ОПСТИПАЦИЈЕ (ЗАТВОРА) треба понети чај јер затвор може да наступи због промена животног ритма, околине и начина исхране.

4. КОД ДИЈАРЕЈЕ треба надокнадити течност и електролите (кашичице киселе воде или физиолошког раствора, на сваких 5-10 минута). За надокнаду течности потребно је да понесете и Оросал или Нелит. Потребно је да се спроводи дијетални режим исхране ( барени пиринач, тост хлеб, банана..). Потребно је понети и Линеx и Пробиотик за цревну флору.

5. У СЛУЧАЈУ МУЧНИНЕ У ТОКУ ВОЖЊЕ треба понети таблете
против мучнине и треба их узети пола сата пре почетка пута. Њихово дејство је 4 сата.

6. ПРОТИВ БОЛОВА У ЖЕЛУЦУ треба понети нешто од лекова због болова који настају услед неправилне, масне или јако зачињене хране.

7. У СЛУЧАЈУ ДА ИДЕТЕ У ПРЕДЕЛЕ ГДЕ ЈЕ ХРАНА ЈЕДНОЛИЧНА, БЕЗ ВОЋА И ПОВРЋА, потребно је сваки дан узимати по једну таблету мултивитаминског препарата.

8. У СЛУЧАЈУ СУНЧАНИЦЕ, потребно је склонити дете са сунца, дете треба да мирује, треба да се надокнаде течност и електорлити ( кашичицама киселе воде или физиолошким раствором, често, на 5-10 минута). Уколико се јави повећана температура или главобоља, треба да имате парацетамол или Бруфен.

9. ПРОТИВ ОПЕКОТИНА треба понети креме и млека за заштиту од сунца – са високим фактором заштите (не заборавите на шешире и сунчане наочари с УВ филтром, ланену одећу светлих боја која покрива већи део коже). Заштитна млека и креме треба наносити петнаест минута пре излагања сунчевим зрацима и треба их наносити неколико пута у току дана. Децу до три године посебно треба чувати, склонити са сунца и спречити појаву опекотина, која је за овај узраст много опаснија него за одрасле и може довести до каснијих проблема са кожом. Не излазити на сунце када је најјаче у периоду 11-17 часова.

10. ПРОТИВ ПОЈАВЕ ЖУЉЕВА који се јављају услед топлоте, ношења патика и неудобне обуће потребно је понети 3% хидроген, стерилну газу и антибиотску маст.

11. У СЛУЧАЈУ ПОВРЕДЕ, рану испрати 3% раствором хидрогена, попрскати Бивацин спрејом, прекрити стерилном газом и причврстити фластером. У торбици увек треба да имате: Стерилне газе, Бивацин спреј, фластер, 3% раствор хидрогена, ханзапласт. Понесите са собом и пинцету за одстрањивање страних тела из коже.

12. У СЛУЧАЈУ УПАЛЕ ИЛИ ИНФЕКЦИЈЕ антибиотике немојте носити самоиницијативно. Уколико се јави инифекција или упала обавезно се консултујте са лекаром.

Хронични болесници на одмор обавезно морају да понесу лекове које им је преписао доктор, а који се односе на њихову основну болест.