Лето и високе температуре

За лакше подношење високих температура лекари грађанима саветују да се придржавају упутстава о начину исхране, одговарајућем уносу воде и напитака, заштити од спољних утицаја у боравишном и радном простору, а посебно на отвореном, и дозираној физичкој активности.

Стручњаци указују да је неопходно да се више одмарају они који спадају у групу такозване осетљиве популације – деца, омладина, труднице, дојиље, стари, оболели од хроничних болести, реконвалесценти, особе које се баве тешких физичким пословима и они чији је посао везан за рад на отвореном простору.

Што се исхране тиче, лекари саветују лагану и лако сварљиву храну – салате од поврћа, посне сиреве, чорбе, рибу… У време високих температура изузетно је важно пити довољно течности. Поред воде, добар избор су и млеко и воћни сокови, а истовремено треба смањити унос кофеинских напитака и алкохолних пића, јер делују као диуретици.

Уколико се користи флаширана минерална вода препоручује се негазирана и умерено хладна. Течност би требало уносити постепено, гутљај по гутљај и не треба претеривати са употребом превише хладних напитака.

Особама старијим од 65 година саветује се да често пију течност без обзира на то да ли су жедне, јер организам старих људи има смањене резерве воде због смањеног осећаја жеђи.

Такође се препоручује редовно проветравање просторија и подешавање рада клима уређаја тако да разлика у температури између спољне средине и средине у којој се борави не буде већа од седам до десет степени.

Неопходно је и да се прикладно облачите – одећа би требало да буде светла, прозрачна, од природних материјала. Посебно треба обратити пажњу на децу – бебе не би требало утопљавати, а шеширићи и капице су обавезни. Крема са заштитином фактором је потребна и деци и одраслима, као и наочаре за сунце. За бољи сан препоручује се туширање или купање у млакој води, која утиче на бољу отпорност организма  на врућине током ноћи.