Зима и ниске температуре

Температуре око нуле, па и у минусу, оштар и влажан ваздух захтевају посебну припрему – на првом месту одевања, али и адекватни режим исхране. Кад сте обезбедили своје физичко здравље, остаје још да загарантујете ведро расположење. Будите пуни елана и полета, чак и када вам цвокоћу зуби, кожа се јежи…
А метеоролози предвиђају ледени талас. У наредне две недеље очекују нас температуре које ће једва прелазити нулу у најтоплијим деловима дана.
Корисни савети:
– Старијим особама, астматичарима, реуматичарима, хроничним болесницима, у првом реду срчаним, посебно онима који имају ангину пекторис, саветујемо да остану код куће током ледених дана. С обзиром да има доста људи који припадају радној популацији, до 65 година, а има и међу њима хроничних болесника, њима препоручујм да раније устану, попију топао напитак и крену раније од куће.

Добро познат савет који чујемо сваке зиме, али га вреди поновити је да се треба облачити слојевито.

– Одевање, наравно, мора бити прикладно спољној температури. То би значило да се облачите слојевито, да бисте могли да се раскомотите кад стигнете на радно место или у било коју затворену просторију. Велике температурне разлике утичу на динамику крвних судова. Требало би заштитити главу и ноге одећом која је непромочива. Чизме обавезно са гуменим ђоном. Главу треба покрити вуненом капом или капуљачом.

Затворени простор, нарочито у канцеларијама, треба често ветрити.

– Затворене просторије у којима боравите дуже време луфтирајте, отварајте прозоре како би ушао свеж ваздух. Уколико дуже време проводите на једном месту, на пример на аутобуској станици чекајући превоз, шетајте. Корак-два лево и десно, немојте стајати у месту. Крећите се да бисте убрзали циркулацију.

Нутрициониста: Јача храна за хладне дане

Зимски период, када је мањи избор намирница, захтева од нас креативност у припремању укусних и корисних јела. Зими се храна термички висе обрађује у недостатку свежих продуката. Хладно време захтева и енергетски јачу исхрану, да бисмо припремили организам за ниске температуре.

– Требало би јести више житарица; препоручујем кувану пшеницу са сувим или свежим воћем за доручак. Не треба заборавити ни просо, јечам, овас и раж. Махунасто поврће, које током топлих дана мање користимо: пасуљ, боранија, грашак. Препоручујем да пасуљ, по старом рецепту, припремите са јечмом, уместо оног са сувим месом на које смо навикли. Пасуљ и јечам су прави извор аминокиселина. Обавезно за ручак конзумирајте и неку свежу или киселу салату. На пијацама можете пронаћи наше домаће јабуке, а обавезно једите и цитрусе због витамин Ц. Суво воће је одлично као слаткиш, нарочито ако је сушено на природан начин, па нема додатних шећера.

Психотерапеут: Узрок несанице је недовољно светлости

Велики број људи током зиме је променљивог расположења или пати од несанице. Узрок томе је недовољно сунчеве светлости.

– До промене расположења долази због мањка светлости, а као последце се јављају и поремећаји у спавању. Манифестација зимског нерасположења је слична као и код депресије: летаргија, смањење сексуалне жеље, промена апетита, мањак енергије… Саветујем да дан организујете тако да више времена проводите напољу, на свежем ваздуху. Пронађите ствари које вам причињавају задовољство. Требало би да будете свесни да је узрок нерасположењу годишње доба, па да у складу са тиме и реагујете. И наравно, проводите време у добром друштву .

Језграсто воће за лепу кожу током зиме

Кожа лица, то добро зна женска популација, може алергијски да одреагује на ниске температуре. НутриционистИ саветује да у помоћ својој кожи доскочите са витамином Е које се налази у језграстом воћу – кикирикију, бадемима, лешницима, пистаћима. Са овим намирницама би требало бити обазрив јер имају ниски гликемијски индекс, а високу калоријску вреност.  Свака особа би требало да поједе дневно онолико језграстог воћа колика јој је шака. Проблем са овом намирницом је што нам споро подиже шећер у крви, а има доста калорија. Зато кажемо да су ’грицкалице заразне’. Тако се људи лако угоје. Поједите кличину коју сте унапред одредили, тако ћете се лакше савладати.