За здравље ваше деце одговорни сте ви

Тачно је да ви формирате здрав и леп осмех вашег детета. Ту се не ради само о генетичком коду, већ и о здравим навикама које ће их поставити на исправно место у вилици и ту очувати годинама.

Брига о здрављу зуба детета почиње још у утроби мајке. Облик, величина и боја зуба наследне су особине, док се на њихову структуру може битно утицати исправним хигијенско– дијететским режимом. Наиме, да би се зуби у пренаталном периоду адекватно развили и добро минерализовали неопходна је исхрана богата витаминима А, Д, Ц и витаминима Б-комплекса, као и многобројним олигоминералима међу којим се посебно издвајају калцијум и фосфор у облику фосфата.  Дефицит протеина, витамина и минералних материја доводи до тешких структуралних промена на зубним ткивима које резултирају њиховим лошим изгледом, променом величине, облика и боје, као и смањеном функционалношћу. Зуби код којих синтеза дентина и глеђи није адекватно завршена у утроби мајке смањене су билошке вредности, често су крти и ломе се.
Улога флуорида у процесу синтезе тврдих зубних ткива је неоспорна. Њиховим свакодневним уносом почевши од четвртог месеца трудноће, зуби у вилицама нерођене бебе постају боље минерализовани и самим тим отпорнији на разградњу кариогеним бактеријама. Извесне количине флуорида детету се након рођења могу пренети и мајчиним млеком. Са узимањем флуорида треба се наставити и у дечјем узрасту, све до дванаесте године живота када се коначно завршава процес минерализације зуба. Исправним режимом исхране и континуираном уградњом калцијума, фосфора и флуорида у зубна ткива зуби постају чврсти и отпорни на патогене ноксе. Недостатак витамина, посебно А, Ц и Е доводи до слабљења десни и честе појаве њиховог запаљења- гингивита.
Најчешће зубно обољење деце јесте зубни каријес. Може се јавити одмах након њиховог ницања, на млечним зубима у виду круга који их у потпуности обавија. Ова „ циркуларни каријес“ ствара много невоља малом пацијенту. Бол се јавља при конзумирању хране и пића, дете слабије напредује, а тешко му можемо помоћи јер није у стању да поднесе било какву интервенцију у устима. Циркуларни каријес назван је бабy боттле цариес јер је изазван слатким напитцима који се одојчету дају у флашици са цуцлом или варалицом умоченом у мед, триком који мајке користе како би смириле своју бебу. С обзиром на узраст, каријес се отклања оштрим ручним инструментима с циљем да се зуби задрже што дуже у устима детета.
Дечији млечни зуби нису отпорни ни на друге врсте и локализације зубног каријеса, те се он може јавити у акутном и хроничном облику на појединим или свим зубима. Његовом прогресијом могу настати обољење зубне пулпе, гангрене зуба или цисте на врховима корена. То су болна стања која се завршавају прераним вађењем млечног зуба.
Изазивачи каријеса су бактерије које разлажу шећере, што значи да конзумирање слатких намирница фаворизује његову појаву и развој. То никако не значи да свом мезимцу треба забранити слаткише. Слатке намирнице треба узимати уз главне оброке, како би се пуферски системи пљувачке изборили са зонама јаче киселости. Уколико дете цео дан „нешто жваће,“ пуферски системи пљувачке се исцрпљују и њихов антикариогени ефекат слаби. Решење је и у прању зуба након сваког оброка. Ипак, такву дисциплину  ретко можемо очекивати и од знатно старијих и одговорнијих, па је сасвим довољно зубе прати два пута дневно, ујутру и увече.
Рани губитак млечне дентиције онемогућава малом пацијенту правилну исхрану. Недостатак зуба у предњем делу вилице дете доживљава као естетски хендикеп који може довести до повлачења у себе и избегавања контаката са вршњацима. Губитак млечног зуба губитак је стимуланса за адекватни трансверзални развој вилица и губитак чувара простора за поставу сталног зуба. Деца која прерано изваде зубе прве дентиције готово по правилу имају недовољно развијене вилице у којима се не могу сместити сви стални зуби.  Последичне ортодонтске аномалије, у смислу нагињања и ротације зуба или половичног ницања појединих зуба, тешко се уклањају и захтевају дугогодишњи ангажман и терапеута и детета. Сарадња са ординирајућим лекаром као и  ангажман читаве породице у давању подршке детету за ношење ортодонтске протезе кључ је успешне терапије.
Са оралном хигијеном зуба започиње се одмах након њиховог ницања. Док дете не започне само да пере зубе за то се морају побринути родитељи. Рано стварање позитивних навика и информисање о значају свакодневне хигијене за очување здравља зуба знатно ће умањити могућност настанка обољења десни и зуба. Дете ћа кроз цео живот неговати навике створене у породици и корачати кроз живот са лепим и здравим осмехом на лицу.
На тржишту се налазе бројна средства за одржавње оралне хогијене намењена дечјем узрасту. За прање зуба треба користити мање четкице за зубе и пасте које у себи садрже флуориде. Пасте за зубе намењене деци пријатног су укуса и мириса и не делују штетно на њихов стомак уколико их приликом прања зуба прогутају у мањој количини. Усвајање правилног модела прања зуба и њихово четкање у правцу ницања („горе као кад пада киша, а доле као кад расте трава“) важни су колико и правилан избор прибора за хигијену. Док дете не савлада технику прања зуба треба му помагати и цео ритуал претворити у занимљиву игру. Ускоро ће орална хигијена постати његова устаљена навика без које ће тешко отићи у кревет.
Деца се по правилу плаше зубара. Сем помало застрашујућег изгледа стоматолошке столице и инструментаријума, ту се поткрала и грешка родитеља. Своја непријатна искуства из стоматолошких ординација и претрпљени бол не треба никада препричавати пред децом. Својим примером дете треба усмерити да зубара прихвати као пријатеља, а да му одлазак у зубну ординацију буде пријатан. Уколико се са одласцима зубару почне на време, они ће се свести на рутинске контроле, пријатан разговор и флуоризацију зуба. Појава каријеса подразумева лечење и пломбирање зуба које малом пацијенту може бити неугодно и болно. Уколико су патолошки процеси у устима узнапредовали болне интервенције могу код њега створити страх и отпор према зубару који се касније знатно теже превазилази. Благовремено уочавање ортодонтских аномалија може знатно олакшати њихов третман да би се  зуби поставили у правилном низу. Некад су за постављање зуба у исправни положај довољне вежбице, које ће дете свакодневно и уз помоћ родитеља изводити код куће.
Зато, треба прихватити одговорност. Родитељи су ти који деци стварају обрасце понашања у различитим животним  областима. Уколико прихватимо да је превентива више од пола здравља, исправном хигијеном и раним стоматолошким интервенцијама лишићемо своје дете свих неугодности посете стоматологу.

Ниво витамина Д мајке и здравље зуба деце
Деца чије су мајке у трудноћи имале снижен ниво витамина Д чешће пате од потешкоћа са здрављем зуба, објавили су канадски научници. Истраживање спроведено на Универзитету Манитоба темељи се на праћењу нивоа витамина Д код 206 испитаница које су биле у другом тромесечју трудноће. Само 21 жена је имала адекватан ниво витамина Д, највише због недовољног конзумирања млека и пренаталног узимања додатних витамина, кажу истраживачи. Даља анализа је показала да је снижен ниво витамина Д код мајки у вези са већим изгледима за оштећења зубне глеђи код њихове деце, али и опште лошим здрављем зуба већ у раном детињству, пише часопис „Педиатрикс“.