Temperature oko nule, pa i u minusu, oštar i vlažan vazduh zahtevaju posebnu pripremu – na prvom mestu odevanja, ali i adekvatni režim ishrane. Kad ste obezbedili svoje fizičko zdravlje, ostaje još da zagarantujete vedro raspoloženje. Budite puni elana i poleta, čak i kada vam cvokoću zubi, koža se ježi…
A meteorolozi predviđaju ledeni talas. U naredne dve nedelje očekuju nas temperature koje će jedva prelaziti nulu u najtoplijim delovima dana.
Korisni saveti:
– Starijim osobama, astmatičarima, reumatičarima, hroničnim bolesnicima, u prvom redu srčanim, posebno onima koji imaju anginu pektoris, savetujemo da ostanu kod kuće tokom ledenih dana. S obzirom da ima dosta ljudi koji pripadaju radnoj populaciji, do 65 godina, a ima i među njima hroničnih bolesnika, njima preporučujm da ranije ustanu, popiju topao napitak i krenu ranije od kuće.
Dobro poznat savet koji čujemo svake zime, ali ga vredi ponoviti je da se treba oblačiti slojevito.
– Odevanje, naravno, mora biti prikladno spoljnoj temperaturi. To bi značilo da se oblačite slojevito, da biste mogli da se raskomotite kad stignete na radno mesto ili u bilo koju zatvorenu prostoriju. Velike temperaturne razlike utiču na dinamiku krvnih sudova. Trebalo bi zaštititi glavu i noge odećom koja je nepromočiva. Čizme obavezno sa gumenim đonom. Glavu treba pokriti vunenom kapom ili kapuljačom.
Zatvoreni prostor, naročito u kancelarijama, treba često vetriti.
– Zatvorene prostorije u kojima boravite duže vreme luftirajte, otvarajte prozore kako bi ušao svež vazduh. Ukoliko duže vreme provodite na jednom mestu, na primer na autobuskoj stanici čekajući prevoz, šetajte. Korak-dva levo i desno, nemojte stajati u mestu. Krećite se da biste ubrzali cirkulaciju.
Nutricionista: Jača hrana za hladne dane
Zimski period, kada je manji izbor namirnica, zahteva od nas kreativnost u pripremanju ukusnih i korisnih jela. Zimi se hrana termički vise obrađuje u nedostatku svežih produkata. Hladno vreme zahteva i energetski jaču ishranu, da bismo pripremili organizam za niske temperature.
– Trebalo bi jesti više žitarica; preporučujem kuvanu pšenicu sa suvim ili svežim voćem za doručak. Ne treba zaboraviti ni proso, ječam, ovas i raž. Mahunasto povrće, koje tokom toplih dana manje koristimo: pasulj, boranija, grašak. Preporučujem da pasulj, po starom receptu, pripremite sa ječmom, umesto onog sa suvim mesom na koje smo navikli. Pasulj i ječam su pravi izvor aminokiselina. Obavezno za ručak konzumirajte i neku svežu ili kiselu salatu. Na pijacama možete pronaći naše domaće jabuke, a obavezno jedite i citruse zbog vitamin C. Suvo voće je odlično kao slatkiš, naročito ako je sušeno na prirodan način, pa nema dodatnih šećera.
Psihoterapeut: Uzrok nesanice je nedovoljno svetlosti
Veliki broj ljudi tokom zime je promenljivog raspoloženja ili pati od nesanice. Uzrok tome je nedovoljno sunčeve svetlosti.
– Do promene raspoloženja dolazi zbog manjka svetlosti, a kao posledce se javljaju i poremećaji u spavanju. Manifestacija zimskog neraspoloženja je slična kao i kod depresije: letargija, smanjenje seksualne želje, promena apetita, manjak energije… Savetujem da dan organizujete tako da više vremena provodite napolju, na svežem vazduhu. Pronađite stvari koje vam pričinjavaju zadovoljstvo. Trebalo bi da budete svesni da je uzrok neraspoloženju godišnje doba, pa da u skladu sa time i reagujete. I naravno, provodite vreme u dobrom društvu .
Jezgrasto voće za lepu kožu tokom zime
Koža lica, to dobro zna ženska populacija, može alergijski da odreaguje na niske temperature. NutricionistI savetuje da u pomoć svojoj koži doskočite sa vitaminom E koje se nalazi u jezgrastom voću – kikirikiju, bademima, lešnicima, pistaćima. Sa ovim namirnicama bi trebalo biti obazriv jer imaju niski glikemijski indeks, a visoku kalorijsku vrenost. Svaka osoba bi trebalo da pojede dnevno onoliko jezgrastog voća kolika joj je šaka. Problem sa ovom namirnicom je što nam sporo podiže šećer u krvi, a ima dosta kalorija. Zato kažemo da su ’grickalice zarazne’. Tako se ljudi lako ugoje. Pojedite kličinu koju ste unapred odredili, tako ćete se lakše savladati.