Значај физичке активности и правилне исхране

У Диспанзеру на Сави 10.5.2018.године у сали за едукацију патронажна сестра Јадранка Богић организовала је здравствену изложбу на тему “Правилна исхрана деце“ у сарадњи са предшколском установом „Пчелица“. Кроз слику и речи најмлађи су показали своје знање.

Улога и значај правилне исхране  и физичке активности нарочито долазе до изражаја у детињству када малишани најинтензивније расту и развијају се.

Физичка активност је један од најбитнијих фактора здравља код деце, а почиње непосредно после рођења у виду вежби стимулације. Деца у најранијем узрасту у вртићу имају организовану физичку активност. Активности се планирају према старосној групи и одвијају се претежнои кроз игру, а имају и сазнајну функцију. Неговањем физичких активности подстиче се такмичарски дух и афинитет према спортским дисциплинама код деце.

Редовна физичка активност и кретање  доприноси јачању мишића, правилном расту костију, подстиче правилну координацију покрета и правилно држање тела, развија осећај за равнотежу и спретност. Деца обожавају да буду у покрету, скачу, трче, пењу се, плешу…

Правилна исхрана представља основу здравља за читав живот. Њен основни задатак је да дечјем организму обезбеди оптималне количине свих хранљивих састојака. Тиме се обезбеђује нормалан физички, интелектуални, емотивни и социјални раст и развој. Важно је створити здраве навике у исхрани у раном детињству.

Пирамида здравствене исхране  обухвата шест различитих категорија намирница, које би требале да буду заступљене у свакодневној исхрани.