Značaj fizičke aktivnosti i pravilne ishrane

U Dispanzeru na Savi 10.5.2018.godine u sali za edukaciju patronažna sestra Jadranka Bogić organizovala je zdravstvenu izložbu na temu “Pravilna ishrana dece“ u saradnji sa predškolskom ustanovom „Pčelica“. Kroz sliku i reči najmlađi su pokazali svoje znanje.

Uloga i značaj pravilne ishrane  i fizičke aktivnosti naročito dolaze do izražaja u detinjstvu kada mališani najintenzivnije rastu i razvijaju se.

Fizička aktivnost je jedan od najbitnijih faktora zdravlja kod dece, a počinje neposredno posle rođenja u vidu vežbi stimulacije. Deca u najranijem uzrastu u vrtiću imaju organizovanu fizičku aktivnost. Aktivnosti se planiraju prema starosnoj grupi i odvijaju se pretežnoi kroz igru, a imaju i saznajnu funkciju. Negovanjem fizičkih aktivnosti podstiče se takmičarski duh i afinitet prema sportskim disciplinama kod dece.

Redovna fizička aktivnost i kretanje  doprinosi jačanju mišića, pravilnom rastu kostiju, podstiče pravilnu koordinaciju pokreta i pravilno držanje tela, razvija osećaj za ravnotežu i spretnost. Deca obožavaju da budu u pokretu, skaču, trče, penju se, plešu…

Pravilna ishrana predstavlja osnovu zdravlja za čitav život. Njen osnovni zadatak je da dečjem organizmu obezbedi optimalne količine svih hranljivih sastojaka. Time se obezbeđuje normalan fizički, intelektualni, emotivni i socijalni rast i razvoj. Važno je stvoriti zdrave navike u ishrani u ranom detinjstvu.

Piramida zdravstvene ishrane  obuhvata šest različitih kategorija namirnica, koje bi trebale da budu zastupljene u svakodnevnoj ishrani.