U susret nacionalnoj nedelji dojenja

U susret ovoj važnoj nedelji želeli smo da Vas podsetimmo na neke važne detalje:

Svake 40.kalendarske nedelje, koja simbolično pretstavlja i trajanje trudnoće obeležava se Nacionalna nedelja dojenja.

Cilj ovakvih datuma i aktivnosti kojima ih obeležavamo je da se ukaže na značaj ovih tema za zdravlje i da se svi zajedno podsetimo kako mi kao zajednica, ali i kao pojedinac možemo  unaprediti postojeće stanje.

Dojenjem se obezbeđuje najoptimalnija ishrana, pravilan rast i razvoj deteta i stvara posebna emocionalna veza između majke i deteta koja pozitivno utiče na intelekt ali i ličnost novorođenčeta budućeg odraslog čoveka.

Majka će biti zdravija jer dojenjem smanjujemo rizik od brojnih bolesti, ali i srećnija i zadovoljnija jer je uspešno savladala sve poteškoće u vezi sa dojenjem.

Podršku dojenju treba pružati svuda u svakom trenutku i na svakom mestu i u toj podršci mora prednjačiti porodica, ali i svaki pojedinac, radna organizacija, zdravstvene ustanove, mediji…

Podrška može biti „topla“ reč, obezbeđivanje mesta za dojenje, promocija dojenja ne osuđivanje žena koje doje na javnim mestima…

Zdravstveni radnici Doma zdravlja svakodnevno  promovišu pozitivne stavove o dojenju, počevši od najranijih uzrasta, ali i pružaju podršku budućim majkama kroz Školu roditeljstva, kroz koju prođe veliki broj budućih roditelja svakog meseca, ali i tek porođenim ženama i njihovim porodicama, kroz svakodnevne posete patronažnih sestara.

Ove godine smo i u saradnji sa Zavodom za Javno zdravlje u Školi roditeljstva buduće roditelje malo detaljnije upoznali sa prednostima i značaju dojenja i na taj način pružili podršku i želeli da motivišemo žene da doje svoju decu.