У сусрет националној недељи дојења

У сусрет овој важној недељи желели смо да Вас подсетиммо на неке важне детаље:

Сваке 40.календарске недеље, која симболично претставља и трајање трудноће обележава се Национална недеља дојења.

Циљ оваквих датума и активности којима их обележавамо је да се укаже на значај ових тема за здравље и да се сви заједно подсетимо како ми као заједница, али и као појединац можемо  унапредити постојеће стање.

Дојењем се обезбеђује најоптималнија исхрана, правилан раст и развој детета и ствара посебна емоционална веза између мајке и детета која позитивно утиче на интелект али и личност новорођенчета будућег одраслог човека.

Мајка ће бити здравија јер дојењем смањујемо ризик од бројних болести, али и срећнија и задовољнија јер је успешно савладала све потешкоће у вези са дојењем.

Подршку дојењу треба пружати свуда у сваком тренутку и на сваком месту и у тој подршци мора предњачити породица, али и сваки појединац, радна организација, здравствене установе, медији…

Подршка може бити „топла“ реч, обезбеђивање места за дојење, промоција дојења не осуђивање жена које доје на јавним местима…

Здравствени радници Дома здравља свакодневно  промовишу позитивне ставове о дојењу, почевши од најранијих узраста, али и пружају подршку будућим мајкама кроз Школу родитељства, кроз коју прође велики број будућих родитеља сваког месеца, али и тек порођеним женама и њиховим породицама, кроз свакодневне посете патронажних сестара.

Ове године смо и у сарадњи са Заводом за Јавно здравље у Школи родитељства будуће родитеље мало детаљније упознали са предностима и значају дојења и на тај начин пружили подршку и желели да мотивишемо жене да доје своју децу.